Na hlavný obsah

Slovensko má dostať výnimku z ropného embarga do konca roka 2024

Navrhla to Európska komisia.

Slovensko má dostať výnimku z ropného embarga do konca roka 2024
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska komisia navrhla pre Slovensko výnimku z embarga na ruskú ropu do konca roka 2024. Platiť to má aj pre Maďarsko. Česko by malo výnimku dostať do polovice roka 2024.

S odvolaním sa na diplomatický zdroj to v piatok (6. 5.) napísala agentúra Reuters. Upravený návrh nových sankcií proti Rusku, ktorý všeobecne počíta s ukončením dovozu ruskej ropy na konci tohto roka, začali v piatok ráno prerokovávať veľvyslanci členských krajín Európskej únie.

V snahe presvedčiť štáty váhajúce s jeho podporou prišla podľa spomínaného zdroja Reuters únijná exekutíva s niekoľkými ďalšími ústupkami vrátane podpory investícií do novej ropnej infraštruktúry.

Návrh pôvodne počítal s ročnou výnimkou

Komisia v stredu (4. 5.) v rámci šiesteho balíka sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu navrhla do konca roka úplne ukončiť dovoz ropy z Ruska. Návrh pôvodne počítal s ročnou výnimkou pre Maďarsko a Slovensko, ktoré sú od kľúčovej energetickej suroviny z Ruska najviac závislé.

Budapešť aj Bratislava však návrh odmietli podporiť s požiadavkou výrazne dlhšieho prechodného obdobia. Čas na zabezpečenie dostatočných zásob prúdiacich ropovodom TAL z juhu Európy si vyžiadala aj česká vláda.

Úpravy sa týkajú aj plánovaného zákazu prepravy ruskej ropy tankermi z krajín EÚ, s ktorým malo problémy najmä Grécko. Namiesto pôvodne navrhovaného mesačného prechodného obdobia teraz počíta s trojmesačnou lehotou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika