Na hlavný obsah

Slovensko môže byť príkladom v pomoci Ukrajine, povedal Zelenskyj slovenskému parlamentu

Poprosil Slovensko, aby bolo hlasom Ukrajiny v EÚ.

Slovensko môže byť príkladom v pomoci Ukrajine, povedal Zelenskyj slovenskému parlamentu
Na snímke slovenský parlament počas prejavu Volodymyra Zelenského. Foto: TASR

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v utorok (10. 5.) počas príhovoru k poslancom Národnej rady (NR) SR poďakoval Slovensku za doterajšiu humanitárnu i vojenskú pomoc Ukrajine a za spoluprácu v súvislosti s integráciou krajiny do Európskej únie.

„Aj ostatné krajiny by si od vás mohli vziať príklad, ako pomáhať,“ povedal Zelenskyj poslancom. Vyzdvihol prezidentku Zuzanu Čaputovú a premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). „Bol jedným z prvých našich európskych priateľov, ktorí videli skazu v Buči,“ uviedol.

Zelenskyj ďalej poprosil Slovensko, aby bolo hlasom Ukrajiny v EÚ. Povedal tiež, že je potrebné rozšíriť sankcie proti Rusku aj na ropu a naftu. Ruský prezident Vladimir Putin sa tiež snaží vydierať Európu, konkrétne cez ropu a plyn.

„Proti tomu môžeme bojovať tým, že sa budeme viac integrovať a spoločne obraňovať naše hodnoty,“ dodal ukrajinský prezident. Vyjadril sa, že chápe, že Slovensko sa nemôže okamžite odstrihnúť od ruských surovín.

V tejto súvislosti poukázal na to, že Rusko sa pri Ukrajine tiež dlho snažilo spraviť ju závislou od jeho plynu. „Chceli by sme, aby naši európski priatelia tomu unikli, aby neboli tak závislí od ruského plynu,“ povedal.

Rusko chce podľa Zelenského zničiť celú ukrajinskú samostatnosť, vrátane jej ekonomiky. „Ruské vojská ničia ekonomicky dôležité budovy,“ dodal. Zelenskyj informoval, že v júni sa v Bratislave bude konať konferencia k obnove Ukrajiny po vojne.

Naď: V pomoci budeme pokračovať

„Vieme, čo je dôležité vo svete. Vo svete je dôležitá demokracia, spravodlivosť, sloboda a mier,“ povedal po vystúpení Zelenského minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Dodal, že vo vláde je konsenzus na ďalšej pomoci východnému susedovi. Ukrajina podľa neho dostane od Slovenska takú pomoc, akú si krajina bude môcť dovoliť, vrátane tej vojenskej.

„Teraz riešime so spojencami to, že by sme Ukrajine pomohli našou technikou, napríklad tankami T-72, ak by sme za ňu mali adekvátnu náhradu,“ povedal Naď. Dodal, že sa rokuje aj o húfniciach Zuzana a už sa na Slovensku aj opravuje poškodená ukrajinská technika.

Laurenčík: Tlieskali sme celému národu

Zelenského prejav pred poslancami Národnej rady SR označila strana SaS ako silný moment pre spolupatričnosť Slovenska s Ukrajinou.

„Zelenskyj ocenil pomoc Slovenska Ukrajine. Silným signálom bolo vyzdvihnutie pomoci našej vlády a podpory našich občanov, pričom ich rozhodnosť dal za príklad celému svetu. Napriek tomu, že ukrajinský prezident rozumie nášmu postoju k ruskej rope a plynu, vnímame aj my ich volanie po odstrihnutí sa od energetických zdrojov z Ruska,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Podľa podpredsedu NR SR Milana Laurenčíka (SaS) bol prejav Volodymyra Zelenského jeden z najsilnejších v parlamente. „Standing ovation poslancov neznamenal len ocenenie a poďakovanie ukrajinskému prezidentovi za jeho príhovor, ale celému národu za obranu ich vlasti a hodnôt Európy,“ povedal.

Poslanci budú hlasovať o uznesení odsudzujúcom vojnové zločiny

Poslanci budú v reakcii na Zelenského príhovor hlasovať o uznesení, ktorým odsudzujú ruskú inváziu na Ukrajinu, vojnové zločiny a konkrétne rozhodnutia Putina.

Podľa predsedu brannobezpečnostného výboru NR SR Juraja Krúpu (OĽANO) poslanci, ktorí za toto uznesenie nezahlasujú, idú proti záujmom Slovenska a podporujú agresívne Rusko.

„Každý, kto sa stavia na stranu Putina, buď neovláda slovenskú históriu, alebo ho podporuje a stavia sa proti záujmom Slovenska,“ povedal Krúpa. Pri prejave Zelenského v parlamente nebola časť poslancov Smeru-SD, bývalí Kotlebovci a ani poslanci za ĽSNS.

Poslanec Andrej Stančík (OĽANO) povedal, že parlamentom zaznel hlas slobodného sveta. Ukrajina však podľa neho potrebuje európsku perspektívu, ktorú jej Slovensko môže pomôcť dať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko