Na hlavný obsah

Slovensko od júna zníži závislosť od ruského plynu o 65 percent, oznámil Sulík

Plyn potečie potrubím z Nórska, použijú sa aj lode.

Slovensko od júna zníži závislosť od ruského plynu o 65 percent, oznámil Sulík
Na ilustračnej snímke tlakomer plynovodu. Foto: TASR

Slovensko od júna zníži svoju závislosť na ruskom plyne o 65 percent. V piatok o tom informoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP) podpísala vo štvrtok (26. 5.) zmluvy, ktoré zabezpečia dodávky do konca budúceho roka.

„Zabezpečili sme dodávky plynu na Slovensko z Nórska do konca roku 2023,“ povedal Sulík. Priblížil, že 32 percent plynu, ktorý spotrebuje Slovensko za rok, príde potrubím z Nórska. „Ďalších 34 percent vie SPP prečerpať z lodí, ide o LNG – Liquid Natural Gas. Môžeme tak povedať, že od júna znižujeme závislosť od plynu z Ruska o 65 percent,“ dodal minister hospodárstva.

Skvapalnený plyn budú prečerpávať v Chorvátsku, Belgicku, Spojenom kráľovstve a Taliansku, priblížil minister hospodárstva. Na Slovensko potom poputuje rúrami. „Anglicko je prepojené plynovodom s kontinentálnou Európou. Je to dosť veľká kapacita na to, aby SPP dokázala prečerpávať jednu až dve lode mesačne,“ uviedol.

Sulík tiež informoval, že Slovensko bude mať do 10. júla v zásobníkoch toľko plynu, koľko vystačí na najbližšie zimné vykurovacie obdobie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko