Na hlavný obsah

Slovensko v rámci humanitárnej pomoci nakúpi lieky pre Ukrajinu

Tá požiadala o lieky a materiál, ktorý potrebuje.

Slovensko v rámci humanitárnej pomoci nakúpi lieky pre Ukrajinu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vláda v stredu (4. 5.) schválila, že Slovensko nakúpi lieky pre Ukrajinu ako súčasť humanitárnej pomoci tejto krajine, ktorá čelí od konca februára ruskej invázii.

Ukrajina Slovensko požiadala o humanitárnu pomoc v podobe liekov a zdravotníckeho materiálu. Vláda na tento krok vyčlenila 1 400 000 eur, ktoré sa použijú z nevyčerpaných prostriedkov rozvojovej spolupráce Ministerstva financií SR z minulých rokov.

„Tieto požiadavky zo strany Ukrajiny na zabezpečenie humanitárnej pomoci koordinujeme so spoločným postupom v rámci členských štátov Európskej únie,“ napísalo ministerstvo zdravotníctva.

Rezort zdravotníctva podotkol, že aj napriek tomu, že Slovensko sa musí vysporiadať s prílivom vojnových utečencov z Ukrajiny, čo je záťaž aj na zdravotnícky systém, je potrebné posielať lieky aj na Ukrajinu.

Ukrajina podľa požiadaviek, ktorá slovenskému rezortu doručili jej predstavitelia, potrebuje napríklad antitrombotiká (proti zrážaniu krvi), antibiotiká, analgetiká či antisusiká a lieky proti nachladnutiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko