Na hlavný obsah

Sociálne zariadenia nemajú peniaze na energie, hrozí im aj zatvorenie

Žiadajú štát o pomoc.

Sociálne zariadenia nemajú peniaze na energie, hrozí im aj zatvorenie
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vláda schválila dotáciu takmer 10 miliónov eur pre zariadenia sociálnych služieb, aby vykryli nárast cien za energie. Táto pomoc však pre mnohé zariadenia veľa nerieši.

Napríklad domov v Hodkovciach na Spiši zo spomínaného balíka dostane jednorazovo 16 000 eur. Suma im však na zaplatenie plynu nestačí. Jeho cena stúpla až o 300 percent. Vedenie zariadenia opäť prosí štát o pomoc, inak budú musieť domov zatvoriť.

“Naša faktúra v januári za plyn bola okolo 30 000 eur. Boli sme na hrane, aby nás nevypli,” uviedol Ladislav Vastuško, riaditeľ DSS Domovina v Hodkovciach. Faktúru doplatili aj vďaka dotácii, ktorú im zo zákona poslal ich zriaďovateľ – Košický samosprávny kraj.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zariadenie v Hodkovciach musí za plyn zaplatiť o 150 000 eur viac ako v predchádzajúcich rokoch. A to aj napriek úsporným opatreniam, ktoré tu v zime zaviedli. Päť kotlov odpojili a fungovali iba v jedinej budove – v historickom barokovo-klasicistickom kaštieli zo 17. storočia.

Riaditeľ domova opätovne prosí o pomoc štát. Tvrdí, že ak účinná pomoc nepríde včas, reálne hrozí, že toto zariadenie budú musieť zatvoriť. Podobne ohrozené sú aj ďalšie sociálne zariadenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika