Na hlavný obsah

Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc

Biden žiada Kongres o schválenie ďalšieho balíka peňazí.

Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc
Príslušník územnej obrany ukrajinskej armády nesie protitankovú zbraň NLAW. Foto: TASR/AP

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. Súčasťou nového balíka je delostrelecká munícia, radary a ďalšie vybavenie. Oznámil to americký prezident Joe Biden. Sumu pomoci nespresnil, jeden z úradníkov však agentúre Reuters povedal, že hodnota pomoci je 150 miliónov dolárov.

Biden dodal, že vláda už takmer vyčerpala finančnú pomoc pre Ukrajinu. Vyzval Kongres, aby schválil navrhovaný balík pomoci 33 miliárd dolárov. Od začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu koncom februára už USA prisľúbili alebo dodali Kyjevu zbrane a muníciu za viac ako 3,7 miliardy dolárov.

Biden požiadal Kongres o vyčlenenie 33 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine na konci apríla. Asi 20 miliárd dolárov má smerovať do vojenskej pomoci, okolo ôsmich miliárd dolárov na podporu ukrajinskej ekonomiky a asi tri miliardy dolárov na humanitárne a potravinové programy.

Nové financie by mali vystačiť na podporu Ukrajiny počas piatich mesiacov a Biden už skôr uviedol, že ním požadovaný balík je „začiatkom prechodu k dlhodobej bezpečnostnej pomoci“ Ukrajine.

Prezident chce po Kongrese tiež schválenie nových právomocí, ktoré by umožnili vláde zabaviť majetok ruských oligarchov, dať ho Ukrajine a viac postihovať obchádzanie protiruských sankcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet