Na hlavný obsah

Štát nevie, koľko na „ropnej dani“ získa. Analytici sú skeptickí

Závisieť to bude od rozdielu medzi cenou ruskej ropy a ropy BRENT.

Štát nemá možnosť ovplyvniť, koľko peňazí z mimoriadnej „ropnej“ dane vyberie. Závisieť to bude od rozdielu medzi cenou ruskej ropy a ropy BRENT.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) hovorí, že opatrenie do štátnej pokladnice prinesie stovky miliónov eur. Štátni analytici očakávajú, že to bude výrazne menej.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V analýze vplyvov na rozpočet verejnej správy sa predpokladá, že ceny dvoch druhov ropy sa budú približovať. Vo výsledku má štát v tomto roku vybrať necelých 58 miliónov eur.

„Vy viete aký bude ten diskont v novembri? Ja neviem. Bloomberg hovorí, že bude 8 dolárov. Ja si myslím, že bude 35, vy si myslíte možno niečo iné. Uvidíme realitu. Stále som komunikoval poctivo, že keď diskont zostane 35 máme z toho 300 miliónov,“ vyhlásil Matovič.

Príjmy z novej dane môžu byť nižšie

„To je, samozrejme, nejaký odhad, ak by trval súčasný cenový rozdiel medzi ropou Ural a Brent. To je odhad na základe vývoja asi posledného mesiaca,“ priblížil Anton Molnár, hovorca spoločnosti Slovnaft.

Inštitút finančnej politiky odhaduje, že cenový rozdiel sa v druhej polovici roka vráti do normálu. Tým pádom by klesli aj príjmy z novej dane.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) navrhuje aby sa výmenou za jej zavedenie znížili iné dane. V takom prípade by bola jeho strana ochotná návrh ministra financií podporiť.

„Výnos z tejto dane bude použitý na zníženie napríklad spotrebnej dane na naftu, spotrebnej dane na benzín,“ povedal Sulík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko