Na hlavný obsah

Štátna pokladnica sa od začiatku roka plní rýchlejšie

Minister financií však upozorňuje, že štát má aj vyššie výdavky.

Kompenzácie pre skupiny ľudí, ktoré najviac zasiahol nárast cien, by sa mohli čiastočne zaplatiť aj z daňových nadpríjmov. Tvrdí to šéf rozpočtového výboru v parlamente Marián Viskupič (SaS).

Strana SaS totiž odmieta, aby navýšenie rodinných prídavkov financovali zvýšením daňového zaťaženia. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) súhlasí, aby sa rozpočet novelizoval a premietli sa doň dodatočné príjmy. No trvá na zvyšovaní daní pre najbohatšie firmy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Štátna pokladnica sa od začiatku roka plní rýchlejšie. „Tohtoročná realita za prvé štyri mesiace je, že príjmy sú o 17 percent vyššie v porovnaní štyroch mesiacov vlaňajška a tohto roku. Čiže ku dnešku máme 865 miliónov daňových nadpríjmov,“ hovorí Marián Viskupič (SaS), predseda výboru NR SR pre financie a rozpočet.

Zvýšené príjmy, ale aj výdavky

Šéf rozpočtového výboru očakáva, že nadpríjmy dosiahnu do konca roka zhruba jeden a pol miliardy eur. Navrhuje preto rozpočet novelizovať.

„Po úprave rozpočtu, sa tieto peniaze dajú použiť na kompenzáciu vplyvu inflácie pre najzraniteľnejšie skupiny,“ hovorí Viskupič.

Minister financií očakáva, že rozpočet by sa mohol otvárať koncom júna. Upozorňuje však, že štát má okrem vyšších príjmov, aj zvýšené náklady.

„Máme, samozrejme, aj obrovské výdavky s ktorými sme vôbec nepočítali. Vieme o tom, že keď sa tvoril rozpočet nikto nevedel o tom, že bude vojna na Ukrajine a podobné iné výdavky, ktoré s tým súvisia,“ hovorí Matovič.

Jedným z dôvodom prečo štát vyberá na daniach viac je to, že dane sa počítajú z vyšších cien ako v minulosti. Druhý faktor je, že finančnej správe sa darí zabraňovať únikom na daniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko