Na hlavný obsah

Štôlňa ako seizmická stanica. Zachytí aj zemetrasenie v Japonsku

Takéto stanice musia byť na pokojných miestach.

Štôlňa ako seizmická stanica. Zachytí aj zemetrasenie v Japonsku
Na snímke štôlňa, ktorá slúži ako seizmická stanica vo Vyhniach. Foto: RTVS

Aj Slovensko čas od času pocíti tektonické pohyby Zeme – zemetrasenie. Na Slovensku ich meria 14 seizmických staníc. Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied jednu z nich prevádzkuje v okrese Žiar nad Hronom v obci Vyhne.

„Seizmické stanice sa inštalujú na takých miestach, kde je pokoj – mimo miest a obcí. Takzvaný seizmicky šum je minimálny. Práve opustené štôlne sú vhodné miesta na takéto stanice,“ vysvetľuje seizmológ Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi SAV VVI.

Výhodné miesto a možno aj najlepšia stanica na Slovensku je podľa neho opustená štôlňa vo Vyhniach. „Ide o výhodné miesto na uloženie tých najcitlivejších seizmometrov,“ povedal. 

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Ide o stanicu, ktorá funguje nonstop. Prostredníctvom nej preposielajú dáta cez mobilnú sieť do centrály v Bratislave a tie sa spracovávajú deň po tom, ako v stanici namerajú.

„Funguje aj dátová výmena medzi krajinami a dokonca túto stanicu chvália aj českí a maďarskí kolegovia. Hovoria, že máme dobrý signál,“ pokračoval Csicsay.

Seizmometer vo Vyhniach je podľa neho na takom pokojnom mieste, že dokáže zaznamenať aj zemetrasenia z celého sveta. „Napríklad, keď sa udeje nejaké zemetrasenie v Japonsku, ktoré má magnitúdu viac ako 5, my to dokážeme do 20 minút zachytiť,“ uviedol príklad.

Slovensko, čo sa týka seizmickej aktivity, patrí do mierneho pásma. V minulosti však krajina evidovala silné zemetrasenia. Najsilnejšie v regióne bolo v roku 1443 a zničilo Banskú Štiavnicu aj Kremnicu. Aj Horehronie je podľa Csicsmaya aktívna seizmická oblasť.

„Tým, že tektonický vývoj Slovenska sa nezastavil, zemetrasenia tu boli, sú aj budú. Nedá sa vylúčiť, že niekedy dôjde aj silnejšiemu zemetraseniu, ako tomu bolo aj v minulosti,“ uzavrel seizmológ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny