Na hlavný obsah

Strážcovi prírody podpálili auto. Niekoľko mesiacov predtým prichytil pracovníkov pri nelegálnej ťažbe dreva

Incident sa odohral na konci marca.

Strážcovi prírody podpálili auto. Niekoľko mesiacov predtým prichytil pracovníkov pri nelegálnej ťažbe dreva
Zhorené auto strážcu prírody. Foto: MŽP SR

V chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy 31. marca neznámi páchatelia podpálili auto strážcovi ochrany prírody.

Incident sa stal niekoľko mesiacov po tom, ako strážca prírody prichytil pracovníkov Lesov SR pri nelegálnej ťažbe dreva a nelegálnom vjazde motorovým vozidlom do chráneného územia.

Informovalo o tom tlačové oddelenie ministerstva životného prostredia.

Rezort zdôraznil, že stojí za strážcami ochrany prírody, pracovníkmi Štátnej ochrany prírody SR a Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktorí chránia životné prostredie patriace nám všetkým.

Auto strážcu prírody bolo označené ako vozidlo stráže ochrany prírody. Jeho vlastníkom je strážca, ktorý podal na páchateľov trestné oznámenie.

Majú postavenie verejného činiteľa

Doložili aj kamerové záznamy, kde je vidieť, ako došlo k znehodnoteniu auta. Strážca prírody už v minulosti čelil verbálnym útokom.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva Juraja Smatanu postaviť sa zoči-voči človeku, ktorý sa príde obohatiť tam, kde to zákon zakazuje, znečisťovateľovi, alebo pytliakovi, si vyžaduje doslova hrdinstvo.

„Strážcovia prírody riskujú svoj život a zdravie pri výkone práce v prospech ochrany životného prostredia. Takéto útoky nezostanú bez povšimnutia. Naopak, budeme ich zverejňovať, aby sme tak pomohli odhaliť envirozločiny a väčšmi chránili strážcov ochrany prírody. Tí sú pri výkone svojich právomocí v postavení verejného činiteľa,“ zdôraznil Smatana.

Rezort životného prostredia apeluje na strážcov ochrany prírody a inšpektorov životného prostredia, aby neváhali vyhľadať pomoc. V prípade zastrašovania alebo vyhrážok sa majú obrátiť na svojich nadriadených alebo políciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko