Na hlavný obsah

Streľba v kostole v USA si vyžiadala jednu obeť, ďalší piati ľudia sa zranili

Polícia podozrivého zadržala.

Streľba v kostole v USA si vyžiadala jednu obeť, ďalší piati ľudia sa zranili
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Jeden človek zahynul a štyria ďalší utrpeli kritické zranenia pri streľbe, ktorá sa v nedeľu (15. 5.) odohrala v kostole v južnej Kalifornii. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

K streľbe došlo v kostole Geneva Presbyterian Church v meste Laguna Woods, oznámil úrad šerifa okresu Orange. Policajti podľa neho zadržali podozrivého a objavili aj zbraň, ktorú mohol použiť pri útoku. Zadržaným je dospelý muž, jeho motív zatiaľ nie je známy.

Piaty zranený utrpel menej závažné zranenia. Všetky obete boli dospelí. Na mieste asi dve hodiny popoludní miestneho času zasahoval okresný hasičský a záchranný zbor, ako aj federálni agenti.

Svedkami násilia sa stalo asi 30 ľudí, uviedla šerifova hovorkyňa Carrie Braunová podľa agentúry AP. Väčšina ľudí v kostole bola zrejme pôvodom z Taiwanu. Vyšetrovatelia zisťujú, či motívom streľby mohla byť nenávisť a či strelec bol náboženskej obci známy.

Veriaci zasiahli

Strelec začal strieľať počas poludňajšej recepcie, usporiadanej na počesť bývalého pastora, kým ho zadržali sami veriaci, ktorí ho zviazali elektrickým káblom. Podozrivým je 60-ročný Asiat. 

„Táto skupina farníkov predviedla výnimočné hrdinstvo a statočnosť, keď zasiahla, aby zastavila podozrivého. Nepochybne zabránili ďalším zraneniam a obetiam na životoch. Možno s určitosťou povedať, že keby ľudia nezasiahli, mohlo to byť oveľa horšie,“ vyhlásil Hallock.

Mesto Laguna Woods leží juhovýchodne od Los Angeles. Vybudovali ho ako komunitu pre seniorov a v súčasnosti vyše 80 % z jeho 18 000 obyvateľov tvoria ľudia vo veku 65 a viac rokov, približuje AP.

Dodáva, že k streľbe došlo v lokalite, kde sa nachádzajú aj katolícky, luteránsky a metodistický kostol i židovská synagóga.

V kalifornskom meste sa strieľalo deň po tom, ako osemnásťročný strelec bielej pleti zabil 10 ľudí v supermarkete v černošskej štvrti Buffala v štáte New York na opačnom konci USA. Payton Gendron je vo väzbe a streľbu vyšetrujú ako zločin z nenávisti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet