Na hlavný obsah

Sudcovi, ktorý odmietal nosiť respirátor, predĺžili dištanc. Hrozí mu aj výpoveď

Poberá 40 percent svojho platu.

Sudca Okresného súdu vo Zvolene, ktorý vlani dlhodobo odmietal počas pojednávaní nosiť respirátor, zostáva naďalej doma. Najvyšší správny súd mu predĺžil dištanc. Hrozí mu dokonca aj vyhodenie. Sudca vníma celý proces ako nespravodlivý.

Sudca Dalibor Miľan vlani odmietal počas pojednávaní nosiť respirátor. Keďže situácia pretrvávala, predsedníčka súdu na neho privolala políciu.

„Ja tvrdím, že konám v súlade s ústavou, v súlade so zákonmi a v súlade s platným právnym poriadkom. Zákon mi neukladá, aby som mal prekryté horné dýchacie cesty, pokiaľ som zdravý,“ argumentoval Miľan.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Predsedníčka súdu sa obrátila na Disciplinárny senát s návrhom na pozastavenie funkcie sudcu Miľana. Ten najskôr zamietol návrh. Súdna rada ale neskôr návrhu vyhovela a sudca dostal stopku na 11 mesiacov. Išlo o historicky prvé rozhodnutie o dočasnom pozastavení výkonu funkcie sudcu na Slovensku.

Tento týždeň sa mal sudca Dalibor Miľan vrátiť späť do práce. Na základe rozhodnutia disciplinárneho odvolacieho senátu však naďalej zostáva doma.

Sudca má aktuálne pozastavený výkon funkcie na neurčito. Do budovy súdu nemôže vstúpiť a poberá, zo zákona, 40 % svojho platu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko