Na hlavný obsah

Sudcovia Najvyššieho súdu USA sa mali vysloviť za zrušenie práva na interrupciu

Prišiel s tým portál Politico.

Návrh stanoviska sudcov Najvyššieho súdu USA z februára tohto roka potvrdzuje, že väčšina z nich začiatkom tohto roka podporovala zrušenie platnosti historického rozhodnutia Najvyššieho súdu USA z roku 1973.

Súd v tomto prípade známom ako „Roe versus Wade“ garantoval právo žien na interrupcie. V utorok (3. 5.) o tom píše agentúra AP, ktorá sa odvoláva portál Politico.

AP nedokázala bezprostredne overiť pravosť textu návrhu, ktorý Politico zverejnil. Hovorkyňa Najvyššieho súdu povedala, že súd sa k záležitosti nevyjadruje. To, či tento návrh predstavuje konečné rozhodnutie súdu v tejto záležitosti, nie je známe, dodáva AP.

Text návrhu podpísal sudca Najvyššieho súdu Samuel Alito. Ten je jeden z republikánskych sudcov, ktorí majú v tejto inštitúcii prevahu v pomere šesť ku trom.

V návrhu sa uvádza, že na služby v oblasti interrupcie neexistuje ústavné právo. Text by jednotlivým americkým štátom povolil tieto zákroky prísnejšie regulovať či dokonca zakázať.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu v prípade Roe versus Wade sa neočakáva skôr ako na konci júna alebo začiatkom júla, píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet