Na hlavný obsah

Sulík: Pri embargu EÚ na ruskú ropu budem trvať na tom, aby Slovensko dostalo výnimku

Netreba podľa neho zabúdať na národné záujmy.

Sulík: Pri embargu EÚ na ruskú ropu budem trvať na tom, aby Slovensko dostalo výnimku
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: TASR

Súčasná kríza v energetickom sektore EÚ sa dá riešiť aj konkrétnymi scenármi. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre energetiku v Bruseli.

Európski ministri zodpovední za oblasť energetiky sa v pondelok (2. 5.) stretli v Bruseli, aby prediskutovali energetickú situáciu Európskej únie a niektorých jej členských štátov.

Hovorilo sa aj o bojkote ruskej ropy

Na mimoriadnom stretnutí sa diskutovalo o otázkach zásobovania Poľska a Bulharska ruským plynom. Minulý týždeň v stredu (27. 4.) ruská strana obe krajiny odpojila od dodávok plynu a hovorilo sa aj o bojkote dovozov ruskej ropy.

Sulík pripomenul, že Rada ministrov hovorila o návrhu Európskej komisie pod názvom RePowering EU, čiže o programe na posilnenie energetickej nezávislosti Únie.

Členské krajiny si vymenili svoje pozície k tejto téme a najviac rezonovalo, že EÚ urobí najlepšie, ak bude postupovať jednotne, ale zohľadní záujmy svojich krajín, lebo každý členský štát má svoju špecifickú situáciu.

S výzvami na jednotný európsky postup Slovensko podľa Sulíka nemá problémy, ale netreba zabúdať na národné záujmy.

„Je to správny postup, avšak nie je to jediná univerzálna a absolútna požiadavka. Ak by nám to začalo škodiť, tak sú aj dôležitejšie veci na svete. Napríklad zabezpečenie dostatku plynu, ropy a jadrového paliva pre slovenské hospodárstvo a domácnosti,“ vysvetlil minister.

Sulík navrhuje stop emisným povolenkám

Sulík upozornil, že v Bruseli ako určité východisko z krízy navrhol pozastavenie obchodovania s emisnými povolenkami, lebo to extrémne predražuje elektrickú energiu.

„Ak by na päť rokov to obchodovanie pozastavili a ak by Nemecko zahlásilo, že nevypne svoje posledné tri jadrové elektrárne, tak odhadujem, že cena elektrickej energie by okamžite išla dole, možno až na polovicu,“ opísal situáciu.

Dodal, že cena elektriny ide ruka v ruke s cenou plynu, a teda aj ceny za plyn by badateľne, možno až o polovicu, klesli.

„Ak chceme Putinovi výrazne obmedziť financovanie vojny, tak toto je ten správny postup. Lebo za rovnaké množstvo plynu alebo ropy, čo predá, by zarobil výrazne menej,“ uviedol Sulík.

Podľa jeho slov tento návrh našiel odozvu a má preň „spojencov“ medzi krajinami eurobloku.  

Na otázku, ako ministri riešili krízu s dodávkami plynu pre Bulharsko a Poľsko po tom, ako im Rusko minulý týždeň prerušilo dodávky, Sulík uviedol, že obe krajiny sa ocitli v ťažkej, ale stabilizovanej a riešiteľnej situácii.

Spresnil, že s pomocou EÚ svoju situáciu vyriešia, aj keď to bude náročné. Zároveň zdôraznil, že Slovensko urobí všetko, aby sa do takejto situácie vôbec nedostalo a nebolo odpojené od ruského plynu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko