Na hlavný obsah

Švédska šéfka diplomacie podpísala žiadosť o vstup krajiny do NATO

Dokument chcú odovzdať tento týždeň.

Švédska šéfka diplomacie podpísala žiadosť o vstup krajiny do NATO
Ilustračná snímka. Foto: nato.int

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová v utorok (17. 5.) podpísala žiadosť svojej krajiny o vstup do Severoatlantickej aliancie. Dokument majú odovzdať spolu s obdobnou fínskou žiadosťou do centrály NATO v Bruseli tento týždeň. Informoval o tom denník The Local.

Lindeová označila podpis žiadosti za významný, osudový okamih. „Urobili sme to, čo je podľa mňa pre Švédsko najlepšie,“ vyhlásila ministerka.

Kedy švédsky veľvyslanec pri Severoatlantickej aliancii Axel Wernhoff dokument doručí šéfovi NATO Jensovi Stoltenbergovi, zatiaľ nespresnili.

Švédsko si roky zakladalo na neutralite, pre tohtoročnú ruskú inváziu na Ukrajinu však počas niekoľkých mesiacov svoj postoj prehodnotilo. Do NATO z rovnakého dôvodu smeruje aj susedné Fínsko.

Fínsky prezident Sauli Niinistö je v utorok na štátnej návšteve Švédska, kde by mal v parlamente predniesť prejav a potom sa stretnúť so švédskou premiérkou Magdalénou Anderssonovou.

Podľa agentúry AP sa očakáva, že fínski poslanci ešte v utorok schvália rozhodnutie lídrov krajiny o začlenení do NATO.

Rusko pred následkami rozširovania Aliancie opakovane varovalo. Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok povedal, že Moskva by vstup Švédska a Fínska do NATO nevnímala ako bezprostrednú hrozbu.

Prekážkou pre vstup oboch severských krajín do NATO môže byť Turecko, ktoré má ako člen Aliancie právo veta. Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Švédsko a Fínsko držia ochrannú ruku nad skupinami, ktoré Ankara považuje za teroristické.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet