Na hlavný obsah

Švédska vládnuca strana podporila podanie žiadosti o vstup do NATO

Žiadosť by mala krajina podať čoskoro.

Švédska vládnuca strana podporila podanie žiadosti o vstup do NATO
Na snímke švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Foto: TASR/AP

Švédski vládnuci sociálni demokrati premiérky Magdaleny Anderssonovej v nedeľu (15. 5.) oznámili, že podporujú podanie žiadosti o vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra AFP.

Oficiálnu žiadosť by Švédsko podľa premiérky malo podať v priebehu niekoľkých dní.

Sociálni demokrati však vo svojom vyhlásení zdôraznili viaceré skutočnosti. Sú proti tomu, aby sa na území Švédska umiestňovali jadrové zbrane alebo zriaďovali stále vojenské základne.

Švédsko, podobne ako susedné Fínsko, začalo vážne uvažovať o opustení tradičnej neutrality a vstupe do NATO v reakcii na vojenskú agresiu Kremľa na Ukrajine. Obe krajiny začali mať v tejto situácii obavy o svoju bezpečnosť.

Fínsko podá prihlášku

Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová už v nedeľu napoludnie oznámili, že ich krajina podá v nasledujúcich dňoch prihlášku do NATO.

Švédski sociálni demokrati sa pred ruskou inváziou na Ukrajinu celé desaťročia vyslovovali proti členstvu v NATO. Vyzdvihovali výhody švédskej vojenskej neutrality. Naposledy túto svoju pozíciu potvrdili na svojom zjazde vlani v novembri.

Zmena ich postoja znamená, že za podaním žiadosti o vstup do NATO stojí pevná parlamentná väčšina. Z radov sociálnych demokratov sa síce v posledných týždňoch ozývali aj hlasy proti takémuto kroku, ale všeobecne sa očakávalo jeho schválenie. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet