Na hlavný obsah

Svetom sa šíri vírus opičích kiahní. Prvé prípady hlásia z Európy i zo zámoria

Ochorenie je podobné ľudským kiahňam.

Svetom sa šíri vírus opičích kiahní. Prvé prípady hlásia z Európy i zo zámoria
Vírus opičích kiahní pod mikroskopom. Foto: Twitter/Reuters

Po zistení výskytu opičích kiahní vo viacerých európskych krajinách z tohto týždňa potvrdila prvé prípady tejto vzácnej choroby aj Kanada, Austrália a Francúzsko. Informovala o tom v piatok (20. 5.) agentúra Reuters.

Kanadská agentúra pre verejné zdravie vo štvrtok (19. 5.) uviedla, že potvrdila prvé dva prípady tohto ochorenia, ktoré bolo doteraz známe predovšetkým z Afriky. Úrady v provincii Québec vyšetrujú celkovo 17 podozrivých prípadov.

Výskyt choroby tento týždeň potvrdili okrem iného Spojené kráľovstvo, Španielsko, Taliansko a Švédsko. Spojené štáty v stredu (18. 5.) preukázali prípad opičích kiahní u muža zo štátu Massachusetts, ktorý bol predtým na návšteve v Québecu.

V Austrálii je infikovaným tridsiatnik, ktorý v pondelok (16. 5.) pricestoval z Británie do mesta Melbourne, informovalo ministerstvo zdravotníctva v štáte Viktória.

V meste Sydney zase identifikovali predpokladaný prípad tejto nákazy. Ide o štyridsiatnika, ktorý nedávno cestoval do Európy. Toto podozrenie však musia ešte potvrdiť testy.

Obaja muži mali po návrate do Austrálie mierny priebeh ochorenia so symptómami klinicky zhodnými s opičími kiahňami, uviedli miestni predstavitelia z oblasti zdravotníctva.

Vo Francúzsku sa choroba prejavila u 29-ročného muža, ktorý pricestoval z krajiny, kde sa už vírus šíri, uviedol v piatok francúzsky hygienický úrad. Priebeh ochorenia u neho nie je vážny, takže sa lieči v domácej izolácii. Infikovaný býva v oblasti Paríža.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet