Na hlavný obsah

Tajné služby sa spoliehajú na informácie zo sociálnych médií, tvrdí americký expert na špionáž

Výzvou je identifikovať dôležité informácie.

Tajné služby sa spoliehajú na informácie zo sociálnych médií, tvrdí americký expert na špionáž
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/PA/Matthew Vincent

Podľa CNN americká strana dala Ukrajincom informácie, ktoré im pomohli potopiť raketový krížnik Moskva. Údajne im poskytla jeho presnú polohu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval spravodajca RTVS v USA Martin Rajec.

Pentagon vo štvrtok (5. 5.) poprel tvrdenie denníka New York Times, že Kyjevu dal informácie o pohybe ruských generálov na Ukrajine, čo viedlo k ich likvidácii.

Tajné služby sa spoliehajú na sociálne médiá

Správna a rýchla informácia vo vojne môže znamenať rozdiel medzi víťazstvom a porážkou. To platí aj o konflikte na Ukrajine. Veľa sa hovorí o špionážnych satelitoch a dronoch.

Expert na špionáž profesor Craig Nazareth z Arizonskej univerzity však upozornil na to, že väčšina dôležitých informácii o vojne na Ukrajine je verejne dostupná.

„Tajné služby a ich analytici sa až v 90 percentách spoliehajú na informácie získané z otvorených zdrojov, teda sociálnych médií, ktoré sú verejne dostupné,“ povedal pre RTVS.

Americké tajné služby si dôležitosť získavania informácii zo sociálnych médií uvedomili už v roku 2004 po fiasku v Iraku. Vtedy prešli rozsiahlou reformou.

Podľa Nazaretha nemusí byť niekto špiónom. Stačí keď vie, ako čo najefektívnejšie používať vyhľadávač a v reálnom čase sa dostane k informáciám veľkej hodnoty.

„Veľa videí na sociálnych platformách pomáhajú zaplniť informačné medzery našich tajných služieb, ktoré vznikli po začiatku invázie, keď naše špionážne lietadlá museli opustiť vzdušný priestor nad Ukrajinou. Tajné služby sa tak spoliehajú na videá a fotky z mobilov vojakov a civilistov zverejňované v reálnom čase.“

Výzvou je odhalenie dezinformácií

Z otvorených zdrojov sa dajú zistiť pohyby armády, presnosť zásahov, počty a typy zničenej techniky. Výzvou je identifikovať v tej záplave dôležité informácie a odhaliť zámerne podhodené dezinformácie protivníka.

Okrem otvorených zdrojov dnes každý môže využiť služby súkromných satelitov nad Ukrajinou, stačí zaplatiť.

„CNN a Fox News platili súkromným spoločnostiam  za satelitné fotky v reálnom čase. Spomeňte si na fotky dokazujúce, že Rusko sústreďuje sily na hraniciach na Kryme a západe Ruska,“ priblížil Nazareth.

Pentagon netají, že aj vďaka súkromným vesmírnym firmám majú Ukrajinci k dispozícii aktuálne satelitné fotky z bojiska. Rusko sa spolieha na vlastné špionážne satelity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál