Na hlavný obsah

Takáč označil protiinflačný balík za výsmech. Remišová hovorí, že každá rodina dostane viac

Balík čaká na podpis prezidentky.

Takáč označil protiinflačný balík za výsmech. Remišová hovorí, že každá rodina dostane viac
Na snímke podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: RTVS

Opozícia pokračuje v kritike tzv. protiinflačného balíka pomoci. „Naša strana vníma túto „nepomoc“ ako výsmech. Dotýka sa len určitých skupín a nie je komplexná,“ vyhlásil poslanec a podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč.

Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) s ním nesúhlasí. Zdôraznila, že „každá rodina na Slovensku dostane viac ako dostáva teraz. Daňový bonus znižuje dane pracujúcich ľudí tak, aby im v peňaženke zostalo viac peňazí.“

Balík čaká na podpis prezidentky

Protiinflačný balík pomoci čaká na podpis prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Tá vyhlásila, že bude pri posudzovaní komunikovať s odborníkmi a zaoberať sa bude aj kvalitou legislatívneho procesu.

Remišová pri otázke na prípadné veto prezidentky v tejto otázke vyhlásila, že sama prezidentka volala po rýchlej pomoci ľuďom, ktorých zasiahlo zdražovanie. „Pani prezidentka veľmi dobre vie, že normálny legislatívny proces trvá mesiace. Ak by takýmto legislatívnym procesom mal ísť zákon o pomoci ľuďom, nemali by sme ju v júli. Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva,“ povedala.

V tejto súvislosti už prezidentku o stretnutie požiadali zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska aj Únia miest Slovenska.

Mesto Bratislava otvorene apeluje na hlavu štátu, aby nový zákon nepodpísala. Hlavné mesto upozorňuje, že protiinflačný balíček má byť financovaný zásadným obmedzením služieb a rozvoja a údržby infraštruktúry v mestách a obciach.

Výpadky samospráv by mohli vykryť eurofondy

Práve financovanie balíka pomoci je ďalšou spornou otázkou. Zvýšenie daňového bonusu by pre samosprávy znamenalo výpadok financií vo výške asi 600 miliónov eur. „Bude prichádzať k tomu, že sa budú rušiť autobusy, sociálne zariadenia a podobne. Mestá a obce si tieto výpadky vedia vykompenzovať a vykompenzujú si to tak, že budú zvyšovať dane. Toto zvyšovanie daní postihne všetkých,“ varuje Takáč.

Remišová mu však oponuje. „Aj po zavedení vyššieho daňového bonusu budú mať samosprávy vyššie príjmy ako majú naplánované v rozpočte,“ tvrdí. Dodala, že výpadky pomôžu vykryť eurofondy. Práve z nich podľa nej samosprávy financujú opravy ciest, nákupy autobusov či budovanie škôlok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko