Na hlavný obsah

Takmer polovica ľadovcov v časti Ánd sa roztopila za posledných 30 rokov

Môže za to aj klimatická zmena.

Takmer polovica ľadovcov v časti Ánd sa roztopila za posledných 30 rokov
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Ľadovce v tropickej časti juhoamerických Ánd sa za posledných 30 rokov zmenšili takmer o polovicu. Vyplýva to zo štúdie skupiny MapBiomas, na ktorej sa podieľali experti z Brazílie či Peru.

K bezprecedentnému úbytku ľadovcov podľa nich prispeli klimatická zmena a rozsiahlejšie požiare v Amazónii, informovala v piatok (20. 5.) agentúra EFE.

Od roku 1990 do roku 2020 sa podľa tejto štúdie zmenšila plocha ľadovcov v sledovanej oblasti Ánd o 42 percent. Najväčšia časť ľadovcov v tomto regióne pripadá na Peru a Bolíviu, menšie percento potom na Ekvádor, Kolumbiu, Venezuelu a Čile.

Mapa oblastí, na ktoré sa štúdia zamerala.
Mapa oblastí, na ktoré sa štúdia zamerala.Foto: ecodebate.com.br
Foto: ecodebate.com.br

„Tento bezprecedentný nárast úbytku ľadovcov môžeme pripisovať klimatickej zmene aj neklimatickým faktorom, ako je väčší výskyt lesných požiarov v posledných rokoch v Amazónii. Pri nich vzniká čierny uhlík, ktorý môže urýchliť topenie,“ uvádza štúdia.

MapBiomas je brazílska iniciatíva, ktorej sa zúčastňujú mimovládne organizácie, univerzity i firmy a ktorá sa venuje mapovaniu zmien zemského povrchu v Južnej Amerike, najmä v Brazílii a Amazónii.

„Úbytok ľadovcov ovplyvňuje ekosystémy, poľnohospodárstvo, zásobovanie vodou, výrobu elektriny a v dôsledku toho aj cestovný ruch. Môže tak mať následky nielen ekologické, ale pre miestnych obyvateľov aj ekonomické a kultúrne,“ uviedol jeden z autorov štúdie Efrain Turpo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet