Na hlavný obsah

Ťažko postihnutí ľudia na Ukrajine nedostávajú počas vojny patričnú starostlivosť

Mnohí nemajú ako z krajiny utiecť.

Ťažko postihnutí ľudia na Ukrajine nedostávajú počas vojny patričnú starostlivosť
Ilustračná snímka - ľudia pomáhajú hendikepovanej žene na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Uväznení a zabudnutí – aj toto skloňuje OSN v súvislosti s hendikepovanými Ukrajincami, ktorí zostali bez prístupu k núdzovým informáciám, ale aj k vode a jedlu.

Vyše dva a pol milióna zdravotne znevýhodnených ľudí sa nemá ako dostať do úkrytov a k životne dôležitým prístrojom. Tisícky z nich sú deti. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková.

Anna je jednou z 22 ťažko postihnutých tínedžeriek, ktoré potrebujú napriek vojne nonstop starostlivosť. Inštitúcia, kam sa mladé dievčatá dostali, sa však o ne nevie správne postarať, hovorí pre BBC odborníčka na práva hendikepovaných ľudí Halyna Kurylová. Opatrovatelia, ktorí sa o ne do vojny starali totiž odišli.

“Nesprávajú sa k nim ako k ľudským bytostiam, držia ich len nažive. Dokonca aj keď sú na bezpečnom mieste, ich stav sa bude zrejme zhoršovať, pretože nemajú žiadnu stimuláciu alebo rehabilitáciu. Podľa mňa sa im len pohorší,“ priblížila odborníčka.

Deti v nesmiernom strese

Vedúci zariadenia Vasyl Markulin BBC hovorí, že opatrovatelia odišli bez toho, aby svojim nasledovníkom povedali základné informácie o stave pacientov.

Detská psychologička z Kyjeva Irina Ratinskaja pre Rádiožurnál dodáva, že deti so špeciálnymi potrebami majú zo sirén, ruchu a ďalších neznámych podnetov nesmierny stres.

“Toto všetko v nich vyvoláva obrovský strach, triašku, veľa zmätku. Pre deti so špeciálnymi potrebami je to mimoriadne traumatické, pretože nedokážu tak rýchlo reagovať a spracovať informácie,“ vysvetľuje psychologička.

Nevedia predpokladať, ako sa budú ľudia správať alebo aké budú nové pravidlá. Niektorým deťom hlasné zvuky spôsobujú obrovský stres a niekedy až fyzickú bolesť,” dodáva.

Diskriminovaní

Tú pociťuje aj Tatiana, ktorá sa 24. februára zobudila do zvuku sirén s tým, že musí z bytu na štvrtom poschodí ujsť do úkrytu. Do žiadneho však nemohla vojsť so svojím vozíčkom, povedala pre americký Time.

Podľa OSN je na Ukrajine v ohrození života 2,7 milióna ťažko zdravotne postihnutých ľudí. Mnohí nemajú potrebné informácie, prístup k životne dôležitým prístrojom, liekom, jedlu a podľa OSN sú takéto ženy vystavené aj väčšiemu riziku sexuálneho násilia.

Portál Insider pripomína, že z 5,5 milióna utečencov, je len malé percento hendikepovaných ľudí. To znamená, že väčšina z nich zostáva napriek nebezpečenstvu na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál