Na hlavný obsah

Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do Európy výrazne klesol

Nie je jasné, či pokles súvisí s ruskými sankciami.

Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do Európy výrazne klesol
Plynovod v Nemecku. Foto: TASR/AP

Po tom, čo Rusko uvalilo sankcie na bývalé dcérske spoločnosti Gazpromu v zahraničí, tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do Európy výrazne klesol. Informovala o tom agentúra DPA.

Rezervácie na prepravu ruského plynu podľa prevádzkovateľa ukrajinskej plynovodnej siete OGTSU vo štvrtok (12. 5.) predstavovali len 53,2 milióna m³. Podľa aktuálneho tranzitného kontraktu sa môže denne cez Ukrajinu prepraviť do Európy maximálne 110 miliónov m³.

Na porovnanie, v utorok (10. 5.) objem rezervácií na tranzit dosiahol 95,8 milióna m³ a v stredu (11. 5.) klesol na 72 miliónov m³, pretože Ukrajina uzavrela jednu vetvu vedúcu cez Luhanskú oblasť, ktorú kontrolujú ruskí separatisti.

Dodávky padli o viac než štvrtinu

To znamená, že vo štvrtok dodávky opäť padli o viac než štvrtinu. Nie je jasné, či tento drastický pokles súvisí s ruskými sankciami. V uplynulých týždňoch už viackrát prúdili cez ukrajinský plynovodný systém podobné objemy. Naposledy sa podobne málo (53 miliónov m³) prepravilo 24. apríla.

Ruská vláda v stredu zakázala, aby koncern Gazprom obchodoval so svojimi bývalými zahraničnými divíziami, ako je Gazprom Germania, z ktorých sa pred mesiacom stiahol.

Moskva tiež uvalila sankcie na firmu EuRoPol GAZ, vlastníka poľskej časti plynovodu Jamal. Celkovo je na novom ruskom sankčnom zozname 30 firiem z Európy a jedna z USA a opatrenie predbežne platí do 30. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika