Na hlavný obsah

Trnava či Levoča. V jesenných voľbách zabojujú o primátorské posty ďalší kandidáti

Smer-SD vybral Dufinca za kandidáta na primátora Michaloviec.

Trnava či Levoča. V jesenných voľbách zabojujú o primátorské posty ďalší kandidáti
Na snímke kandidáti na primátorov v jesenných voľbách - zľava kandidát na primátora Michaloviec Miroslav Dufinec, kandidát na primátora Trnavy Matej Lančarič a súčasný primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Foto: FB Miroslav Dufinec, TASR, koláž: RTVS

V poradí piatym kandidátom na post primátora Trnavy je poslanec mestského zastupiteľstva Matej Lančarič. Kandidovať bude ako nezávislý. Informoval o tom v utorok (31. 5.).

V rovnaký deň ohlásil kandidatúru na primátora Michaloviec Miroslav Dufinec za Smer-SD. Šéf Levoče Miroslav Vilkovský zase oznámil, že ako nezávislý kandidát bude obhajovať svoj post.

Lančarič by si ako primátor Trnavy znížil plat

Ako uviedol Lančarič, skúsenosti v komunálnej politike – dvanásť rokov práce poslanca, štyri ako viceprimátora Trnavy – ho spolu s požiadavkou občanov a nespokojnosťou s viacerými aspektmi rozvoja mesta priviedli k rozhodnutiu uchádzať sa o primátorskú stoličku.

„Jednou z výrazných tém je trvalo neudržateľný rozvoj a výstavba na území mesta. Trnava sa rozvíja a sme za to radi,“ dodal Lančarič z platformy Tvorivý tím – Srdcom pre Trnavu.. Podľa neho treba zmeniť viaceré priority, aby sa Trnava mohla rozvíjať rovnomerne.

K takýmto oblastiam patrí mestská hromadná doprava, ktorá podľa platformy potrebuje zásadnú reorganizáciu. Lančarič s platformou považujú za potrebné opatrenia na zníženie dosahov ekonomickej a energetickej krízy. Podľa neho by zníženie vysokých poplatkov za parkovanie paradoxne pomohlo získať mestu vyšší príjem do mestskej kasy.

„Rovnako sa vrátiť k dostupnému nájomnému bývaniu, na ktoré mesto v roku 2007 rezignovalo,“ doplnil Lančarič. „Každý projekt mesta by mali posúdiť v rámci hodnoty za peniaze,“ zdôraznil.        

Lančarič hovorí, že ako prvé vo funkcii by si znížil plat primátora, ktorý je v súčasnosti najvyšší možný. „Treba hľadať úspory a najlepšie je začať od seba,“ konštatoval.

V Trnave sa o primátorský post tiež uchádzajú ako nezávislí kandidáti Marián Galbavý, primátor Peter Bročka, Branislav Baroš a Zuzana Bošnáková za KDH.

Vilkovský o levočských úspešných projektoch

Vilkovský začne v stredu 1. júna so zberom podpisov. „Končiace sa volebné obdobie bolo pre samosprávu náročné najmä v súvislosti s epidémiou aj vojenským konfliktom. V krízových rokoch bolo nutné ukázať svoju životaschopnosť. Sú veci, ktoré sme v Levoči nestihli dokončiť a niektoré ani začať,“ uviedol.

„Myslím si však, že ako primátor mám čo ponúknuť a som veľmi hrdý na toto volebné obdobie, kedy sa nám aj napriek prekážkam podarilo zrealizovať viacero úspešných projektov,“ dodal.

Tiež povedal, že s možnou podporou ho oslovili viaceré politické strany, rozhodol sa však kandidovať ako nezávislý. „Ak tie politické strany budú chcieť, tak ma podporia, alebo si postavia vlastných kandidátov,“ uviedol Vilkovský. Okrem neho zatiaľ oficiálne kandidatúru na post primátora Levoče médiám nikto ďalší neoznámil.

Medzi priority primátora patrí obnova historických budov i námestia v Levoči. „Ďalej je to rozvoj bytovej a individuálnej výstavby, v areáli nemocnice chceme vytvoriť nový zdravotnícky monoblok a v uvoľnených budovách mesta vybudovať domov dôchodcov pre asi 60 klientov,“ priblížil.

Dufinec si želá pozitívnu a férovú kampaň

O nominantovi na primátora Michaloviec, ktorý nie je členom strany Smer-SD, malo v uplynulých dňoch rozhodnúť hlasovanie okresného predsedníctva.

„Keďže nie som v strane Smer-SD, nie je to rozhodnutie, za ktoré som zodpovedný sám. Je to prejavená dôvera k tomu, čo sme za štyri roky spolu zažili. Dôvere sa teším. Túto ponuku som prijal s pokorou, ale aj s odhodlaním,“ povedal kandidát Dufinec.

Ten je aktuálne poslancom mestského zastupiteľstva prvé volebné obdobie. Chce robiť „pozitívnu, férovú“ kampaň s cieľom dávať obyvateľom Michaloviec víziu o budúcom uberaní sa mesta.

Primátor Viliam Zahorčák v závere pondelkového (30. 5.) zasadnutia mestského zastupiteľstva odvolal z funkcie k 1. júlu prvého viceprimátora Jozefa Sokologorského. Na obsadenie jeho miesta v štruktúre mestského úradu vymenoval dosiaľ druhú viceprimátorku – Janu Cibereovú. Jej post od 1. júla obsadí Dufinec.

„Toto bol z primátorovej strany logický krok. Z pohľadu kandidáta na budúceho primátora je veľmi pozitívny, pretože, samozrejme, budem mať možnosť preniknúť do celého diania na mestskom úrade oveľa hlbšie než ako človek, ktorý zastáva funkciu poslanca,“ skonštatoval Dufinec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny