Na hlavný obsah

Tržby v priemysle v marci medziročne vzrástli o 1,4 %

Vysoké rasty tržieb eliminoval prepad vo výrobe dopravných prostriedkov.

Tržby v priemysle v marci medziročne vzrástli o 1,4 %
Na snímke pracovníci automobilky. Foto: TASR/AP

Tržby v priemysle v marci medziročne vzrástli o 1,4 %. Ťažiskové odvetvie ekonomiky rástlo už piaty mesiac v rade, ale dynamika jeho rastu výrazne spomalila. Zo 16 sledovaných špeciálnych zoskupení odvetví priemyslu bol v marci medziročný rast tržieb v deviatich z nich. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Vysoké rasty tržieb vybraných kľúčových aj menších odvetví eliminoval počas tretieho mesiaca značný prepad vo výrobe dopravných prostriedkov o 15,5 %.

Na celkový pozitívny výsledok mal najvýznamnejší vplyv rast tržieb v dodávke elektriny a plynu o 39,2 %, ďalej aj rasty vo výrobe kovov o 9,9 %, ako aj v ostatnej výrobe, kam patrí napríklad výroba nábytku či opravárenské strojárske podniky, o 19,4 %.

Najvyššie tržby boli v doprave a skladovaní

Z piatich monitorovaných odvetví ekonomiky v marci tržby medziročne stúpli najviac v doprave a skladovaní, a to o 28,9 %. Vysoký rast zaznamenali obe objemovo najvýznamnejšie zložky odvetvia, najmä pozemná doprava, ktorá vykázala medziročný rast tržieb o takmer 39 %. Skladové a pomocné činnosti dosiahli rast o 22,1 %.

Tržby vybraných trhových služieb zaznamenali najvýraznejší skok za posledné tri roky a v marci sa zvýšili o 19,3 %, čo predstavovalo zrýchlenie rastu oproti februáru o takmer 15 bodov.

Zmena tržieb vybraných odvetví hospodárstva SR. ZDROJ: Štatistický úrad SR

Zásadný podiel na takomto vývoji mal medziročný rast tržieb jednej z objemovo najvýznamnejších zložiek, administratívne a iné obchodné činností, o 33,2 %. Naopak, činnosti v oblasti nehnuteľností zaznamenali pokles tržieb o 13,6 %.

Podniky zaoberajúce sa informačnými a komunikačnými činnosťami dosiahli v marci tržby vyššie o 14 %. Pokračovali tak v 13-mesačnom trende rastov, pričom už štvrtý mesiac v rade sa tempo rastu dynamizovalo. Po dlhšom čase medziročný rast v marci zaznamenali všetky zložky odvetvia.

Tržby v stavebníctve sa po februárom výraznom medziročnom raste v marci opäť prepadli, a to o 1,8 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika