Na hlavný obsah

Turecko nemôže súhlasiť so vstupom Fínska a Švédska do NATO, zopakoval Erdogan

Krajiny obviňuje z podpory terorizmu.

Turecko nemôže súhlasiť so vstupom Fínska a Švédska do NATO, zopakoval Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Rokovania medzi Tureckom a zástupcami Fínska a Švédska ohľadom členstva v Severoatlantickej aliancii (NATO) neboli na očakávanej úrovni. Povedal to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ankara podľa neho nemôže súhlasiť s tým, aby do NATO vstúpili krajiny, ktoré podporujú terorizmus. Informovala o tom v nedeľu (29. 5.) turecká televízna stanica TRT Haber.

Turecko vznieslo námietky proti vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie, a zdržalo tak dohodu, ktorá by umožnila historické rozšírenie v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Posledné Erdoganove výroky naznačujú, že jeho odpor k rozšíreniu Aliancie trvá.

„Rozhodne nemôžeme súhlasiť, aby do NATO vstúpili krajiny podporujúce terorizmus,“ povedal turecký prezident.

Dva zdroje už skôr agentúre Reuters oznámili, že stredajšie (25. 5.) rozhovory príliš nepokročili a že nie je jasné, kedy sa uskutočnia ďalšie rokovania. Plány na rozšírenie Severoatlantickej aliancie musí schváliť všetkých 30 členov.

Erdogan zdôraznil, že si želá ukončenie konfliktu

Turecko od Fínska a Švédska chce, aby prestali podporovať teroristické organizácie, čím Ankara myslí niektoré kurdské skupiny. Napríklad Stranu kurdských pracujúcich (PKK) či priaznivcov duchovného Fethullaha Gülena, ktorých turecké úrady považujú za strojcu neúspešného pokusu o štátny prevrat z roku 2016. Turecko od oboch škandinávskych krajinách chce žiada zrušenie obmedzení na vývoz zbraní.

Švédsko a Fínsko uviedli, že terorizmus odsudzujú a že sú pripravené s Tureckom ďalej rokovať.

Ankara si podľa Erdogana želá čo najrýchlejšie ukončenie vojny medzi Ruskom a Ukrajinou. Situácia je ale podľa neho stále horšia. „V pondelok (30. 5.) budem telefonicky hovoriť ako s Ruskom, tak s Ukrajinou. Obe strany budeme naďalej nabádať k dialógu a diplomacii,“ povedal turecký prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet