Na hlavný obsah

Turecko zablokovalo začiatok rokovaní o pristúpení Švédska a Fínska do NATO

Severoatlantická rada tak nemohla začať prístupový proces.

Turecko zablokovalo začiatok rokovaní o pristúpení Švédska a Fínska do NATO
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecko v stredu (18. 5.) zablokovalo začiatok prístupových rokovaní Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Informuje o tom agentúra DPA na základe zdrojov z NATO.

Severoatlantická rada, ktorá je hlavným politickým rozhodovacím orgánom NATO, pre nesúhlas Ankary nemohla prijať rozhodnutie o začatí prístupového procesu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu vyhlásil, že Ankara nemôže súhlasiť s navrhovaným rozšírením NATO, keďže by podľa neho ohrozilo bezpečnosť Aliancie. Erdogan obviňuje Štokholm a Helsinki z toho, že poskytli útočisko členom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Tureckom považuje za teroristickú organizáciu.

Erdogan sa už skôr tento týždeň vyjadril, že jeho krajina nepodporí rozšírenie NATO o Fínsko a Švédsko. Švédsko Erdogan označil za inkubátor teroristov. „Ohľadom rozšírenia NATO neustúpime tým, ktorí zaviedli sankcie proti Turecku,“ povedal.

Dodal, že diplomati z oboch škandinávskych krajín ani nemajú jazdiť do Turecka vyjednávať o zámeroch svojich vlád. Štokholm a Helsinki pritom v pondelok (18. 5.) oznámili úmysel vyslať svojich zástupcov rokovať s Ankarou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet