Na hlavný obsah

Učiteľom sa majú zvyšovať platy o tri percentá. Odborári budú žiadať viac

Argumentujú infláciou

Od 1. júla si všetci zamestnanci štátnej a verejnej správy prilepšia o 3 %. Vrátane učiteľov a zamestnancov školstva. Ešte koncom minulého roka sa na tom dohodli odborári s vládou. Zástupcovia učiteľov však kolektívne zmluvy vyššieho stupňa nepodpísali.

Do budúceho týždňa sa dá pripomienkovať nariadenie vlády o zvyšovaní platov zamestnancov verejnej správy o 3 %. Školskí odborári, ktorí sú naďalej v štrajkovej pohotovosti, budú pre učiteľov pýtať viac.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Argumentujú, že sa priemerná inflácia za posledné mesiace vyšplhala nad 9 %. Národná banka odhaduje rast cien až na 13 %.

„Takže trojpercentné navýšenie je veľmi nízke. Vláda by sa mala vážne zamyslieť nad tým, že čo urobí. Budeme žiadať, aby došlo k zvýšeniu platov pre všetkých zamestnancov, ktorí pôsobia v školstve. O 10 percent,“ špecifikoval predseda OZ pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

„Určite každý učiteľ by so mnou súhlasil, že si to tí pedagogickí zamestnanci zaslúžia. Náklady sa, samozrejme, zvyšujú a v Bratislave sú najvyššie. A, čo je najhoršie, v Bratislave je veľmi veľa učiteľov, ktorí majú prenajaté byty. Ten nájom je neporovnateľný v Bratislave ako v iných lokalitách,“ priblížila riaditeľka MŠ a ZŠ Dubová v Bratislave Eva Dubeňová.

Vyšší nárast platov pre učiteľov chce aj rezort školstva. Po rokovaniach s ministerstvom to zatiaľ potvrdili len školskí odborári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko