Na hlavný obsah

Ukrajina odstráni písmená Z a V z registračných čísel vozidiel

Symbolizujú ruskú agresiu

Ukrajina odstráni písmená Z a V z registračných čísel vozidiel
Na ilustračnej sníme ŠPZ Ukrajiny. Foto: Wikipédia - Voľné dielo

Ukrajina odstráni z automobilových registračných značiek latinkou písané písmená Z a V. Podľa ministerstva vnútra symbolizujú vojnu Ruska proti Ukrajine, informoval v utorok (10. 5.) server RBK-Ukrajina.

„Prijali sme rozhodnutia, ktoré majú zamedziť šíreniu symbolov používaných armádnymi a inými vojenskými formáciami neonacistického totalitného Ruska vo vojne proti Ukrajine,“ uviedol na sociálnej sieti námestník ministra vnútra Bohdan Drapjatyj. Majitelia vozidiel so zakázanými symbolmi si podľa námestníka budú môcť značky vymeniť.

Opatrenie sa týka len áut na elektrický pohon. Registračné značky zvyšných áut totiž používajú iba písmená spoločné pre ukrajinskú abecedu a latinku, teda A, B, C, E, H, I, K, M, O, P, T a X.

vzor EČV Ukrajiny.
Na snímke vzor EČV Ukrajiny.Foto: Wikipédia – Voľné dielo
Foto: Wikipédia – Voľné dielo

Písmená Z a V nahradia na elektromobiloch latinské písmeno Y, ktoré sa v azbuke číta ako U. Opatrenie začalo platiť v pondelok (9. 6.).

Ruské úrady písmeno Z, ktoré v tejto podobe ruská abeceda nepozná, vysvetľujú ako zástupný symbol znamenajúci „za víťazstvo“ a „za mier“. Znak sa miestami zamieňa s latinským písmenom V, ktoré je tradičným symbolom pre víťazstvo.

V Rusku je v rámci podpory invázie, ktorú Moskva označuje za špeciálnu vojenskú operáciu, zobrazovanie týchto symbolov všadeprítomné. Na Ukrajine aj v niektorých ďalších krajinách je ich používanie zakázané.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet