Na hlavný obsah

Ukrajina spustila darcovskú internetovú platformu, Zelenskyj žiada pomoc

Prezident chce posilniť obranu a opraviť zničenú infraštruktúru.

Ukrajina spustila darcovskú internetovú platformu, Zelenskyj žiada pomoc
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Po prísľuboch miliardovej pomoci od medzinárodných darcov chce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte väčšiu podporu. Volá po modernej verzii Marshallovho plánu.

Ako keď Spojené štáty naliali obrovské peniaze do Európy po druhej svetovej vojne a spustili globálnu platformu crowdfundingu. Tá predstavuje rôzne formy finančnej podpory jednotlivcov, organizácií či projektov prostredníctvom online platformy.

Zelenskyj tak chce získať peniaze, ktoré pomôžu Kyjevu vyhrať vojnu s Ruskom, posilniť obranu, opraviť zničenú infraštruktúru a zabezpečiť nevyhnutnú pomoc.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Globálna darcovská platforma

Zelenskyj vyzval ľudí na celom svete, aby pomohli Kyjevu poraziť Moskvu. O osude ukrajinského ľudu sa podľa prezidenta nerozhoduje len na bojisku, ale aj v ekonomike. Ukrajinci preto spustili aj globálnu darcovskú internetovú platformu United24.

„Jedným kliknutím môžete darovať peniaze na ochranu našich obrancov, záchranu našich civilistov a na obnovu Ukrajiny,“ uviedol.

Prisľúbil, že všetky prostriedky prevedú do národnej banky, pridelia príslušným ministerstvám a jeho vláda bude „každých 24 hodín“ informovať, ako sa peniaze využívajú.

Odborníci tvrdia, že spôsob, akým sa ukrajinský štát financuje zvonku v prvých mesiacoch vojny, nastaví prax v nasledujúcom období. Kyjev podľa nich musí vyriešiť problém, ako a kam sa peniaze dostanú. A najmä tak, aby smerovali kam treba a nestratili sa.

Podľa Andrey Najvirtovej z organizácie Človek v ohrození je dôležité, aby pomoc bola koordinovaná.

„Fungujú na to mechanizmy OSN. Stretnutia prebiehajú na týždennej báze. Združujú všetkých aktérov, ktorí poskytujú pomoc. Či už medzinárodné organizácie alebo tie neziskové. Aby sa pomoc dostala do každej dedinky, kde je potrebná,“ uviedla Najvirtová.

Vojna už doteraz zhltla 600 miliárd dolárov

Dôležitá je podľa nej aj flexibilita, aby pomoc dokázala reagovať na potreby, ktoré sa zo dňa na deň menia. Upozornila, že pri Ukrajine je vidieť bezprecedentnú úroveň získavania financií v porovnaní s krízami napríklad v Jemene či Afganistane.

„Pravdepodobne je to tým, že sa nachádzame v Európe a veľa darcov bezprostredne vníma a cíti dôsledky ukrajinského konfliktu,“ doplnila.

Vojna už doteraz zhltla 600 miliárd dolárov. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal poukázal aj na to, že šesť najväčších ukrajinských skladov zasiahli ruské rakety. V prístavoch sa nachádzajú zablokované milióny ton obilia.

Vyzval preto medzinárodné spoločenstvo, aby zatlačilo na Rusko a pomohlo zorganizovať koridory, aby sa obilie dostalo do krajín, ktoré ho najviac potrebujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál