Na hlavný obsah

Ukrajina vydala zatykač na exprezidenta Janukovyča

V neprítomnosti ho obvinili z vlastizrady. 

Ukrajina vydala zatykač na exprezidenta Janukovyča
Na snímke Viktor Janukovyč. Foto: TASR/AP

Ukrajinský súd v pondelok (23. 5.) vydal zatykač na bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý bol v neprítomnosti obvinený z vlastizrady. Informovala o tom agentúra Reuters.

Obvinenie súvisí s dohodou, ktorú Janukovyč v roku 2010 podpísal a ktorá predĺžila ruský prenájom námorných zariadení na Kryme. Dohoda, na Ukrajine všeobecne známa ako Charkovská zmluva, umožnila Rusku ponechať v krymskom prístave Sevastopol svoju Čiernomorskú flotilu.

Janukovyč v roku 2014 ušiel do Ruska po hromadných protestoch. V rodnej krajine ho odsúdili v neprítomnosti na 13 rokov väzenia za vlastizradu. Tento prípad sa spíja s listom, ktorý prvého marca 2014 poslal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Žiadal ho, aby na obnovenie poriadku na Ukrajine použil ruské armádne a policajné sily.

K záležitosti sa nevyjadril

Agentúra Reuters uviedla, že sa jej nepodarilo s Janukovyčom spojiť, aby sa k záležitosti vyjadril. Predtým akékoľvek obvinenia, ktoré voči nemu vzniesli, odmietal.

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že kyjevský súd nariadil Janukovyčovo zatknutie, pretože Charkovská zmluva Rusku umožnila zvýšiť počet vojakov na Ukrajine a v roku 2014 obsadiť a anektovať Krym.

Janukovyč svojím konaním podľa prokuratúry porušil ústavu a „na úkor zvrchovanosti, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti obrany, štátnej a ekonomickej bezpečnosti Ukrajiny, poskytol pomoc cudziemu štátu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet