Na hlavný obsah

Ukrajinci mali za pomoci dronu Bayraktar zlikvidovať ruské člny pri Haďom ostrove

Rusko sa k tomu zatiaľ nevyjadrilo.

Ukrajinské ozbrojené sily pomocou bezpilotných lietadiel Bayraktar zničili dva ruské hliadkovacie člny Raptor neďaleko Hadieho ostrova v Čiernom mori. Oznámil to v pondelok (2. 5.) veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

Moskva sa k jeho informáciám zatiaľ nevyjadrila, poznamenala agentúra Reuters. Podobné tvrdenia bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť.

„V pondelok za úsvitu boli v blízkosti Hadieho ostrova zničené dva ruské člny typu Raptor. Bayraktar funguje,“ oznámil ukrajinský veliteľ Zalužnyj v telegrame na sociálnej sieti a pripojil video, ktoré okrem iného ukazuje letecký záber plavidla v momente, keď ho zasiahne výbuch.

Ukrajinská tlačová agentúra Unian v tejto súvislosti pripomína nedávne potopenie ruského krížnika Moskva, ktorý bol vlajkovou loďou ruskej Čiernomorskej flotily a podieľal sa na ruskej vojenskej agresii na Ukrajine.

Neslávne známy bol už na začiatku invázie, keď jeho posádka vyzvala obrancov Hadieho ostrova, aby sa vzdali. Ukrajinskí vojaci to však odmietli. Kyjev tvrdí, že krížnik zasiahli ukrajinské sily protilodnými raketami. Moskva hovorí, že ho pred zničením vážne poškodil požiar a výbuch munície, ale o zásahu sa nezmieňuje.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok podľa agentúry Reuters okrem iného informovalo o zostrelení ukrajinského stíhacieho lietadla MiG-29 pri Slovjansku na východe Ukrajiny. Ani tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet