Na hlavný obsah

Ukrajinská prokuratúra vyšetruje už vyše 15 000 vojnových zločinov

Vo väzbe je 80 podozrivých osôb.

Ukrajinská prokuratúra vyšetruje už vyše 15 000 vojnových zločinov
Muži v špeciálnych ochranných odevoch exhumujú telá civilistov z masového hrobu v ukrajinskom meste Buča. Foto: TASR/AP

Ukrajinská generálna prokuratúra vyšetruje už viac ako 15 000 podozrení z vojnových zločinov. Medzi osobami podozrivými z ich spáchania sú aj vysokopostavení ruskí politici a predstavitelia. Oznámila to v utorok (31. 5.) v Haagu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Venediktovová uviedla, že v súčasnosti je vo väzbe 80 podozrivých osôb. Podľa jej slov pribúda každý deň 200 až 300 nových podozrení z vojnových zločinov spáchaných na ukrajinskom území ruskými okupačnými silami.

Na zozname evidujú viac ako 600 podozrivých

Ukrajinská generálna prokurátorka povedala, že na zozname podozrivých je už viac ako 600 osôb, vrátane „vysokopostavených predstaviteľov ruskej armády, politikov a šíriteľov propagandy“.

Krátko po začatí ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zriadili Poľsko, Ukrajina a Litva spoločný vyšetrovací tím, ku ktorému sa neskôr pripojil aj Medzinárodný trestný súd (ICC).

Venediktová zároveň v Haagu potvrdila správu o tom, že k tomuto vyšetrovaciemu tímu sa pripojili aj Slovensko, Estónsko a Lotyšsko. Predtým o tejto skutočnosti informovala i Generálna prokuratúra SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet