Na hlavný obsah

Ukrajinský súd poslal do väzenia dvoch ruských vojakov. Odsedia si 11 rokov

Vojaci priznali vinu, svoje činy oľutovali.

Ukrajinský súd poslal do väzenia dvoch ruských vojakov. Odsedia si 11 rokov
Ruskí vojaci Alexander Ivanov a Alexander Bobykin (vpravo) počas súdu na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Dvom ruským vojakom obžalovaným z raketového ostreľovania civilných cieľov v ukrajinskej Charkovskej oblasti v utorok (31. 5.) ukrajinský súd vymeral trest 11,5 roka väzenia. O rozsudku informoval server Ukrajinska pravda.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala pred viac ako troma mesiacmi, je to druhý verdikt ukrajinskej justície voči príslušníkom ruskej armády.

Obaja odsúdení slúžili v Murmanskej oblasti. Alexander Bobykin bol vodič odpaľovacieho raketového systému Grad a Alexander Ivanov bol strelcom rovnakého bojového vozidla. Čelili obžalobe z porušenia vojnového práva a zvyklostí. Prokuratúra pre nich preto žiadala najvyšší možný trest 12 rokov. Dvojica na súde priznala vinu a svoje činy oľutovala.

Vojakov vo februári cvičili na Kryme, ktorý Rusko okupuje. V druhej polovici februára sa presunuli do ruskej Belgorodskej oblasti. Tam sa ich jednotka dozvedela o prepuknutí vojny. Systémy Grad umiestnili zhruba päť kilometrov od hraníc Ukrajiny, na ktorej územie mierili, opisuje Ukrajinska pravda dianie z konca februára.

Pri útokoch v Charkovskej oblasti zničili obytné domy a tiež veterinárnu školu. Vojaci sa po ukrajinskom protiútoku tri dni ukrývali, následne ich zajali.

Minulý týždeň uložil súd v Kyjeve doživotný trest 21-ročnému ruskému seržantovi Vadimu Šišimarinovi, ktorého uznal vinným zo spáchania vojnového zločinu. Podľa verdiktu Šišimarin 28. februára v obci Čupachivka na severovýchode Ukrajiny na rozkaz iného ruského vojaka zastrelil z okna auta 62-ročného neozbrojeného civilistu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet