Na hlavný obsah

Ukrajinským obrancom Mariupola pomáhajú americké informácie

Rusi vďaka nim prichádzajú o generálov.

Ukrajinským obrancom Mariupola pomáhajú americké informácie
Na satelitnej snímke sú oceliarne Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

V mariupolských oceliarňach Azovstal pokračujú ťažké a krvavé boje, no zatiaľ ukrajinskí vojaci odolávajú. Podľa najnovších zistení pomáhajú Ukrajincom v bojoch aj dôležité informácie od amerických zložiek, tvrdí denník New York Times.

Vďaka nim totiž zomrelo niekoľko ruských generálov. Odborníci hovoria, že smrť vysokého vojenského funkcionára môže byť v bojoch kľúčová. Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Jakub Mitter.

Ruský útok na oceliarne Azovstaľ v Mariupole sa začal ešte v utorok (3. 5.) večer po čiastočnej evakuácií civilistov a trvá už dva dni. Rusom sa podarilo prebombardovať až do vnútra oceliarní.

Civilisti sa opäť musia skrývať v podzemných krytoch. Vo videu na sociálnej sieti o tom hovorí veliteľ pluku Azov Denis Prokopenko.

„Prebiehajú tu ťažké a krvavé bitky. Som hrdý na vojakov. Vynakladajú až nadľudské úsilie v boji, v ktorom sa snažia zvládnuť tlak nepriateľa. Som vďačný každému. Situácia je mimoriadne zložitá. Bez ohľadu na okolnosti, pokračujeme v plnení rozkazu brániť sa,“ povedal Prokopenko.

Informácie z USA pomáhajú obrancom

Americké ministerstvo obrany odhaduje, že v Mariupole útočí približne dvetisíc ruských vojakov a nešpecifikovaný počet Čečencov. Experti sa zhodujú, že Washington hrá v bojoch na Ukrajine významnú úlohu.

Kyjevu totiž pomáhajú jeho tajné služby s dôležitými informáciami. Aj vďaka nim zabili podľa denníka New York Times niekoľkých ruských generálov. Pokračuje generál vo výslužbe Jíři Šedivý.

„Je všeobecne známe, že Američania poskytujú spravodajské informácie Ukrajincom. Robili to aj pred touto krízou a vojnou. V súčasnosti je to vo väčšom objeme,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko generál vo výslužbe Jiří Šedivý.

Komunikácia je Achillovou pätou

Problémom pre Rusov je podľa generála vo výslužbe ich neschopnosť viesť zabezpečenú a utajenú komunikáciu v najvyšších kruhoch. Okrem iného si Kremeľ podľa Jířího Šedivého dostatočne nechráni hlavných funkcionárov.

„To vychádza z toho, že pravdepodobne majú zlú techniku, ale aj z toho, že mnoho z týchto generálov sa musí pohybovať na prednom okraji, pretože riešia veľa problémov s vrchnými veliteľmi. To ich potom vystavuje tomu nebezpečenstvu pri kombinácii všetkých negatívnych aspektov,“ dodal Šedivý.

Generál vo výslužbe tiež hovorí, že útokom na vysokého vojenského funkcionára stráca akákoľvek vojenská jednotka ideu pôsobenia. Podľa neho hrozí aj problém s jej riadením. Moskva podľa Kyjeva počas invázie na Ukrajine stratila najmenej dvanásť dôležitých generálov. Rusko tieto straty nepotvrdilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál