Na hlavný obsah

Ukrajinu prekvapivo navštívil kanadský premiér Justin Trudeau

Má sa stretnúť so Zelenským.

Ukrajinu prekvapivo navštívil kanadský premiér Justin Trudeau
Na snímke kanadský premiér Justin Trudeau (uprostred) a starosta mesta Irpiň Olexandr Markušyn. Foto: TASR/AP

Mesto Irpiň, ktoré leží neďaleko od Kyjeva, v nedeľu (8. 6.) prekvapivo navštívil kanadský premiér Justin Trudeau. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na starostu obce silne poničenej ruskými silami.

Kanadský premiér by sa v nedeľu mal stretnúť tiež s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V deň, keď si západný svet pripomína 77. výročie konca druhej svetovej vojny, na Ukrajinu krátko zavítala aj americká prvá dáma Jill Bidenová.

„Práve som mal tú česť hovoriť s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Prišiel do Irpine, aby na vlastné oči videl všetku tú hrôzu, ktorú ruskí okupanti spôsobili nášmu mestu. A samozrejme bol šokovaný,“ napísal na telegrame podľa agentúry Ukrinform starosta Irpine, ktorá sa stala jedným zo symbolov ruskej agresie.

„Videl, že vypálené a úplne zničené nie sú vojenské objekty, ale domy obyvateľov Irpine, ktorí sa donedávna tešili zo života a mali svoje plány do budúcnosti,“ doplnil.

Po odchode ruských vojakov našli ukrajinské úrady v Irpini stovky nových hrobov, v meste podľa údajov ku koncu marca zahynulo 300 civilistov.

Zamieril do Kyjeva

Trudeau po návšteve Irpine zamieril do ukrajinskej metropoly, kde vyvesil vlajku na kanadskom veľvyslanectve, ktoré znovu začalo svoju činnosť. Na svoju ambasádu v Kyjeve sa dnes vrátili aj americkí predstavitelia, uviedla na twitteri novinárka denníka The Wall Street Journal.

Ministerský predseda má dnes na programe tiež stretnutie s ukrajinskou hlavou štátu. „Premiér je na Ukrajine, aby sa stretol s prezidentom Zelenským a potvrdil neochvejnú podporu Kanady ukrajinskému ľudu,“ uviedol jeho hovorca.

Kanada, rovnako ako ďalšie západné krajiny, uvalila na Rusko rozsiahle sankcie a poslala Ukrajine vojenskú aj humanitárnu pomoc. Trudeauova liberálna vláda tiež vytvorila osobitný program pre Ukrajincov a ich rodiny, aby mohli požiadať o vízum na dočasný pobyt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet