Na hlavný obsah

Únia by čoskoro mala prijať šiesty balík sankcií proti Rusku

Chce znížiť energetické dodávky z Ruska.

Únia by čoskoro mala prijať šiesty balík sankcií proti Rusku
Na snímke vlajka Európske únie. Foto: TASR/AP

Krajiny Európskej únie (EÚ) by mali na najbližšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC) prijať v poradí už šieste kolo sankcií proti Rusku. Tie majú priamu súvislosť s vojnou na Ukrajine.

Uviedol to v pondelok (2. 5.) počas oficiálnej návštevy v Paname šéf európskej diplomacie Josep Borrell, ktorého slová cituje tlačová agentúra Reuters.

Borrell na tlačovej konferencii v meste Panama okrem iného vyhlásil, že EÚ dúfa, že sa jej podarí zníži export energetických dodávok z Ruska. Chce tak sankcionovať Moskvu za inváziu na Ukrajine.

Európska komisia by už tento týždeň mala navrhnúť podobu nového balíka sankcií vrátane možného embarga na nákupy ruskej ropy. Ide o opatrenie, ktoré by pripravilo Moskvu o veľký tok finančných príjmov z EÚ.

Výnimka pre Maďarsko a Slovensko

Ako však upozornila agentúra Reuters, táto možnosť doteraz názorovo rozdeľovala členské štáty EÚ. Nemenovaní diplomati z Bruselu v pondelok naznačili, že výnimku z embarga na dovoz ruskej ropy by mohli mať Maďarsko a Slovensko.

Borrell, ktorý predsedá zasadnutiam Rady EÚ pre zahraničné veci, rovnako vyjadril nádej, že EÚ bude schopná prijať opatrenia na výrazné obmedzenie tohto dovozu. Uznal však, že ešte nie všetky členské štáty eurobloku sa chcú dohodnúť v tejto otázke.

„Myslím si však, že aspoň čo sa týka dovozu ropy, táto dohoda sa uskutoční do najbližšieho zasadnutia Rady ministrov,“ uviedol Borrell.

Rada EÚ pre zahraničné veci má naplánované dve zasadnutia 10. mája a 16. mája v Bruseli. Dovtedy členské štáty budú svoje pozície dolaďovať na úrovni veľvyslancov pri EÚ (COREPER).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet