Na hlavný obsah

Univerzita Komenského si volila rektora skôr. Na jej čele ostáva Marek Števček

Voľby v máji však nebývajú zvykom.

Na čele Univerzity Komenského zostáva aj druhé funkčné obdobie Marek Števček. Voľby v máji však nebývajú zvykom. Najstaršia univerzita si rektora zvolila ešte predtým, ako by už schválený nový zákon o vysokých školách mohol zmeniť pravidlá voľby.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Marek Števček povedie najstaršiu univerzitu druhé funkčné obdobie. V tajných voľbách ho podporilo 48 zo 61 prítomných senátorov, kým jeho protikandidát Daniel Olejár dostal 10 hlasov.

Števček sa chce počas najbližších štyroch rokov zamerať najmä na to, aby mala univerzita dosť peňazí a bola atraktívna pre študentov.

„Iná trajektória financovania vysokého školstva, do tohto vložím obrovské penzum energie,“ povedal Marek Števček, rektor Univerzity Komenského v Bratislave.

Študentom chce pomôcť aj s infláciou

Tiež chce pomôcť študentom, ktorých sa týka vysoká inflácia. Volajú po sociálnej podpore.

„Podpora je nutná nakoľko zdražovanie sa dotýka aj bežných študentov, v tomto bude tiež veľký boj pre nové vedenie. Sú plánované rekonštrukcie internátov, ďalšia vec sú, samozrejme, aj štipendiá,“ hovorí Matej Gajdoš, zástupca študentov Akademického senátu UK.

Skoršie voľby presadil senát začiatkom roka. Tentoraz sa volilo o pol roka skôr. A to predtým, ako by do volieb okrem akademikov mohli po novom zasahovať odborníci mimo vysokej školy. Proti májovému termínu volieb podpísalo petíciu vyše 140 odborníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko