Na hlavný obsah

Úrokové sadzby stále stúpajú, infláciu zrýchlila vojna na Ukrajine

O hypotéky je stále vysoký záujem.

Úrokové sadzby stále stúpajú, infláciu zrýchlila vojna na Ukrajine
Peniaze - ilustračné foto. Foto: TASR

Banky krok za krokom zdražujú hypotéky a úrokové sadzby tlačia nahor. Za ich rast môže súčasná inflácia, ktorú ešte viac zrýchlila vojna na Ukrajine.

Odborníci radia, aby sme nepodľahli panike a zároveň pripomínajú, že Slovensko zatiaľ nemá tak skokový nábeh v porovnaní s inými krajinami. Napriek tomu klienti zvažujú ponuky a hľadajú riešenia. Téme sa venovala redaktorka RTVS Natália Holubová v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Lukáš má takpovediac čerstvú hypotéku, ktorú si zobral ešte minulý rok. V tom období si ju zafixoval na tri roky s úrokom tesne nad jedno percento. Poznamenal, že takú infláciu nikto nečakal a preto sa rozhodol situáciu s bývaním riešiť.

„Momentálne je pre mňa najprijateľnejšia fixácia asi tých sedem, možno osem rokov. Rozhodujem sa, či zostať v banke, kde danú hypotéku mám a prijať podmienky, ktoré mi dali, alebo si preniesť hypotéku do nejakej konkurenčnej banky,“ povedal Lukáš.

Záujem o hypotéky neklesá

Banky postupne navyšujú úrokové sadzby, avšak záujem o hypotéky napriek tomu neklesá. Slováci si totiž chcú nájsť čo najrýchlejšie vlastné bývanie.

„Primárne zdraželi úrokové sadzby o jedno až jeden a pol percenta. To, čo sme na úvod roka avizovali pre klientov, že je dobré si zafixovať hypotéku na dlhšie obdobie, sa môže popri tých aktuálnych úrokových sadzbách môže javiť ako drahé riešenie,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Klienti teda hľadajú rôzne spôsoby ako si refinancovať či zafixovať hypotéky. Ľudia musia teraz počítať s tým, že úroky pod jedno percento sú už minulosťou. Analytik Unicredit banky Ľubomír Koršňák vysvetľuje, že za rastom úrokových sadzieb je súčasná ekonomická situácia.

„Inflácia v eurozóne je ťahaná práve takýmito externými faktormi, ako sú ceny potravín, jednak v dôsledku vojny na Ukrajine, sa vyvinul impulz, ktorý zvýšil tlak na rast energetických komodít, ako sú ropa či plyn,“ priblížil Koršňák.

Odborníci nateraz nevedia predpovedať ako dlho nás ešte zdražovanie potrápi. Sociálno-ekonomický analytik Martin Halás upozorňuje aj na mladé domácnosti do 35 rokov. Tie majú možnosť pri hypotéke požiadať o štátny príspevok pre mladých.

„Štát by sa mal určite zamyslieť, keď má takúto štátnu podporu realizovanú formou daňového bonusu na zaplatené úroky, či tú podporu nerozšíri. Suma by sa mohla možno zvýšiť zo 400 eur v zaplatených úrokoch na možno 1 000 eur,“ dodal Halás.

Úrokové sadzby na hypotéky závisia od doby fixácie. Napríklad pri piatich rokoch sa približujú k dvom percentám. Pri desiatich už túto úroveň podľa odborníkov presahujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika