Na hlavný obsah

Ukrajincom v boji proti Rusom budú pomáhať moderné americké drony

Odhaduje sa, že drony spôsobili až 30 percent ruských strát.

Ukrajincom v boji proti Rusom budú pomáhať moderné americké drony
Na ilustračnej snímke dron tureckej výroby Bayraktar. Foto: TASR/AP

Ukrajine pomáhajú v boji proti Rusku najmodernejšie zbrane. Napríklad drony, ktorými zo vzduchu dokážu sledovať nepriateľa aj zaútočiť. Spojené štáty ich plánujú poskytnúť Ukrajine 120 za približne 750 miliónov eur.

Podľa Washingtonu môžu najmodernejšie bezpilotné lietadlá vyhovovať Kyjevu v špecifickom teréne na Donbase. Analytici pripomínajú, že využitie týchto zbraní má psychologický efekt aj negatíva.

Ak chcete mať v 21. storočí prevahu na bojisku, musíte vlastniť najmodernejšie zbrane. Taký je naratív expertov aj Spojených štátov. Washington bude po novom dodávať na Ukrajinu okrem iného aj najnovšie drony Phoenix Ghost.

Hovorca Bieleho domu John Kirby hovorí, že americké úrady vyvíjali tento druh bezpilotných lietadiel už pred vojnou. Bezpilotný vzdušný systém je určený na taktické operácie, najmä na cielené útoky.

O drone Phoenix Ghost sa vie málo, napríklad to, že nie je náročný na obsluhu, čiže nebude potrebných veľa školení, čo sa Ukrajincom vo vojne hodí. Ide o akýsi kamikadze stroj, ktorý sa po náraze sám zničí. Vojenský analytik Cedric Leighton pre CNN upozornil, že používanie bezpilotných lietadiel má dôležitý psychologický efekt.

“Podľa mňa za asi 20 až 30 percentami všetkých strát ruskej armády, ktoré Ukrajina zaznamenala, stoja práve tieto drony,“ dodal Cedric Leighton.

Po náraze sa sami zničia

Kamikadze drony sú známe aj ako potulná munícia. Vypúšťajú sa bez konkrétneho cieľa, krúžia nad oblasťou, kým operátor nenájde na zemi nepriateľa. Najnovší typ by mohol vo vzduchu krúžiť až 6 hodín, vysvetľuje pre nemecké Deutche Welle Arthur Holland Michel z Carnegie Council for Ethics in International Affairs.

„Na rozdiel od veľkého dronu nepotrebuje na štart letisko ani veľa infraštruktúry. A na rozdiel od rakety vám dáva čas identifikovať cieľ, získať prehľad o situácii a potom doslova vpáliť dron do cieľa,“ skonštatoval Arthur Holland Michel.

Ukrajina používa aj drony, ktoré len monitorujú situáciu a robia videá či fotografie. Tie dostala od Nemecka. Rusko využíva drony omnoho menej, píše Deutche Welle. Najviac malý prieskumný Orlan-10, ktorý Rusko používalo napríklad v Náhornom Karabachu alebo v Sýrii.

Podľa vojenských analytikov však ruská armáda používa bezpilotné lietadlá viac na lokalizáciu nepriateľských jednotiek ako na priamy útok. Drony však majú riziká, pripomínajú experti. Množia sa otázky, kto bude zodpovedný za prípadné škody, ktoré spravia alebo do akej mieri je táto zbraň presná či vystavená hackerom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál