Na hlavný obsah

USA poskytne Ukrajine takmer 40 miliárd dolárov

Ide o humanitárnu aj vojenskú pomoc.

USA poskytne Ukrajine takmer 40 miliárd dolárov
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v sobotu (21. 5.) podpísal zákon o poskytnutí finančnej pomoci Ukrajine v objeme takmer 40 miliárd dolárov (takmer 38 mld. eur). Oznámil to Biely dom. Podľa médií ide o najväčší balík americkej zahraničnej pomoci za posledných aspoň 20 rokov.

Návrh vojenskej a humanitárnej podpory už schválila ako americká Snemovňa reprezentantov, tak aj Senát. Biden pôvodne navrhoval pomoc zhruba o 7 miliárd dolárov (6,6 mld. eur) nižšiu. Jeho rýchly súhlas s navrhovanou pomocou sa však očakával.

Schválením nového balíka pomoci sa už podpora Spojených štátov Ukrajine od začiatku vojny zvýšila asi na 54 miliárd dolárov (zhruba 51 mld. eur). Pravdepodobne ale nejde o poslednú pomoc zo strany Washingtonu v reakcii na ruskú inváziu.

Biden, ktorý je teraz v Južnej Kórei, pôvodne žiadal o schválenie pomoci v objeme 33 miliárd dolárov (asi 31 mld. eur). Z toho 20 miliárd (takmer 19 mld. eur) by išlo na vojenskú pomoc.

Bidenovi demokrati v Snemovni reprezentantov však presadili ešte štedrejšiu podporu, pričom dodatočných 7 miliárd dolárov má byť rovnomerne rozdelených na vojenské vybavenie a humanitárnu pomoc.

Návrh počíta s vyčlenením piatich miliárd dolárov (4,7 mld. eur) na humanitárne a potravinové programy. Ďalšou súčasťou je podľa agentúry AP podpora ukrajinskej ekonomiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet