Na hlavný obsah

USA zaviedli sankcie na vedenie Gazprombank a ruské televízie

Dotknú sa 27 členov vedenia banky.

USA zaviedli sankcie na vedenie Gazprombank a ruské televízie
Na ilustračnej snímke Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v nedeľu (8. 5.) uvalili sankcie na 27 členov vedenia banky Gazprombank a tiež na tri ruské televízne stanice. Američanom navyše vláda zakázala poskytovať Rusom účtovné a poradenské služby. Po nedeľnej virtuálnej konferencii predstaviteľov skupiny najsilnejších ekonomík G7 to vo vyhlásení uviedol Biely dom.

Opatrenia proti vedúcim pracovníkom Gazprombank sú prvé, ktoré sa týkajú obrieho ruského vývozcu plynu, pretože Spojené štáty a ich spojenci sa zatiaľ vyhýbajú krokom, ktoré by mohli viesť k prerušeniu dodávok plynu do Európy.

Nové sankcie majú podľa agentúry Reuters predovšetkým zvýšiť tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Toto nie je úplný blok. Nezmrazujeme aktíva Gazprombank ani nezakazujeme žiadne transakcie s Gazprombank,“ vysvetlil novinárom predstaviteľ administratívy amerického prezidenta Joea Bidena. „To, čo signalizujeme, je, že Gazprombank nie je bezpečným útočiskom, a preto uvaľujeme sankcie na niektorých z jej vrcholných obchodných manažérov,“ uviedol.

Spojené štáty na sankčný zoznam zaradili aj osem vedúcich pracovníkov banky Sberbank, ktorá drží tretinu ruských bankových aktív. Pridali naň aj Medzinárodnú investičnú banku (MIB) a jej desať dcérskych spoločností.

Nové obmedzenia vývozu sú zamerané na priame oslabenie ruských operácií na Ukrajine. USA sprísnili kontroly priemyselných motorov, buldozérov, výrobkov z dreva, motorov a ventilátorov.

Sankcie sa dotknú aj televízií

Európska únia postupuje podľa Bieleho domu súbežne s Američanmi a tiež zavedie ďalšie kontroly chemických látok, ktoré sú priamo potrebné na ruské vojnové úsilie, uviedol predstaviteľ Bidenovej administratívy.

USA navyše uvalili sankcie na niekoľko ďalších spoločností, vrátane firmy, ktorá vyrába zbrane. Biely dom tiež uviedol, že americká jadrová regulačná komisia pozastaví licencie na vývoz špeciálneho jadrového materiálu do Ruska.

Biely dom uviedol, že medzi sankcionovanými televíznymi stanicami, ktoré sú priamo či nepriamo kontrolované štátom, je Pervyj kanal, televízna stanica Rossija-1 a teraz prokremeľská televízia NTV.

Američania budú mať zakázané poskytovať Rusom služby v oblasti účtovníctva a poradenstva, hoci poskytovanie právnych služieb bude stále povolené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet