Na hlavný obsah

Utekajúci ukrajinskí Rómovia čelia okrem vojny aj predsudkom

S rozdielnym prístupom sa stretávajú nielen pri hľadaní si ubytovania.

Utekajúci ukrajinskí Rómovia čelia okrem vojny aj predsudkom
Dobrovoľníci distribuujú humanitárnu pomoc v utečeneckom centre vo Varšave. Foto: ČTK/AP

Kým po vypuknutí vojny na Ukrajine mnoho ľudí v okolitých štátoch vítalo utečencov s otvorenou náručou, niektorí z nich sa nedočkali vrelého privítania. To sa týka najmä ukrajinských Rómov, ktorí sa nemajú kde ubytovať ani zamestnať, hoci rovnako ako ostatní utekajú pred padajúcimi bombami.

Maša Horňak utiekla pred vojnou do Poľska, kde sa s ňou stretol štáb americkej televízie CNN.

Povedala, že jej manžel bojuje v ukrajinskej armáde a sama má ukrajinské občianstvo. Napriek tomu sa však nestretla s láskavosťou k nej alebo k jej deťom, takže na rozdiel od ostatných utečencov si nevie nájsť ubytovanie.

Ďalšia žena cestuje s trojročnými dvojičkami a osemročným chlapcom. A hoci je v siedmom mesiaci tehotenstva, až donedávna sa jej nedarilo nájsť strechu nad hlavou. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková.

Bez jedla, bývania či práce

Prípadov ako sú tieto sú tisíce. Pre britský denník Guardian Rómovia vypovedali, že ich nechceli vpustiť do vlaku, ktorý prepravoval ženy a deti do Poľska. Podarilo sa to, až keď ukázali doklady, ktoré dokázali, že naozaj utekajú pred bombami, no i tak nedostali jedlo určené utečencom, ktoré rozdávali dobrovoľníci.

Keď sa už dostanú do bezpečia, nevedia si nájsť bývanie alebo prácu. Stránia sa ich aj ostatní utečenci, vysvetľuje CNN Joanna Talewicz, ktorá má na starosti poľských dobrovoľníkov.

“Myslela som si, že počas vojny, za týchto hrozných okolností, potrebujeme pomôcť všetkým utečencom. Nemyslela som, že sa budeme musieť vyrovnať s rasizmom. Bolo to odo mňa naivné, veľmi naivné,” vyjadrila sa.

Než nás odsúdite, najskôr nás spoznajte

Podľa ľudskoprávnych organizácií, ktoré sa tomuto nečakanému problému aktuálne venujú, je problém aj v spôsobe pomoci. Rómovia by potrebovali špeciálny prístup zo strany štátu, pretože za bezpečím cestujú často celé a početné rodiny. A prijať napríklad 30 ľudí, nedokáže žiaden jednotlivec, ubytovanie by preto mala zabezpečiť vláda

Na Ukrajine podľa najnižších odhadov žilo pred vojnou asi 400 000 Rómov. Ich skutočný počet je zrejme omnoho vyšší. Podľa Európskej komisie ich ušlo pred vojnou asi 100 000.

Jediné, čo si želáme je, aby nás ľudia najprv spoznali predtým, než nás odsúdia, odkazujú ukrajinskí Rómovia utekajúci pred padajúcimi bombami i predsudkami, ktorým sa ujsť nedá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál