Na hlavný obsah

V Bruseli začne mimoriadny samit, Heger hovorí o jednote EÚ

Podľa neho sa Vladimir Putin obáva jednotného postupu členských štátov.

V Bruseli začne mimoriadny samit, Heger hovorí o jednote EÚ
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR

Ak hľadanie kompromisu potrvá dlho, vo vojne na Ukrajine prídu o život ďalší ľudia. Tvrdí to premiér Eduard Heger (OĽANO) v čase, keď sa Európska únia snaží nájsť zhodu na zavedení embarga na ruskú ropu. Podľa neho sa Vladimir Putin obáva jednotného postupu členských štátov.

Slovensko, spolu s ďalšími krajinami, však žiada o výnimku z embarga, keďže slovenská ekonomika je od ruského čierneho zlata enormne závislá.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v tejto súvislosti tvrdí, že Slovensku potrvá zabezpečenie alternatívnych dodávok a prispôsobenie výroby na spracovanie nových typov ropy niekoľko rokov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovali redaktori RTVS Matej Baránek a Jakub Mitter.

Heger považuje za kľúčovú jednotu

Nezávislosť od ruských zdrojov je nevyhnutná. Opakuje to Heger s tým, že si uvedomuje náročné rokovania okolo šiesteho sankčného balíka namiereného proti Rusku a jeho agresii na Ukrajine. Napriek tomu považuje jednotu Európskej únie v otázke embarga na ruskú ropu za kľúčovú.

„Jednota je to, čoho sa dnes aj Vladimir Putin bojí. Jednota je to, čo v skutočnosti vyvíja silný tlak na Vladimira Putina,“ uviedol Heger.

Premiér však v náznakoch kritizuje dlhotrvajúce rokovania o zavedení embarga. Najsilnejšie ho odmieta Maďarsko, ktoré v uplynulých týždňoch žiadalo nielen o odklad zastavenia dodávok, ale aj o miliardový balík eurofondov na prebudovanie svojej infraštruktúry.

„Kompromis, ak mu dovolíme trvať dlho, môže stáť ľudské životy. To je prvý najsilnejší odkaz, ktorý musí zaznieť v Európe,“ dodal Heger.

Výnimka pre Slovensko

Slovensko – rovnako tak aj Česko – žiadajú o prechodnú výnimku. Ako prijateľné riešenie sa skloňuje dvojročný odklad embarga. Čierne zlato by tak Slovensko počas tohto obdobia mohlo naďalej odoberať z ropovodu Družba. Medzitým by sa štát – rovnako aj súkromník rafinéria Slovnaft – zamerali na nevyhnutné investície a odstrihnutie sa od dodávok.

Ruský Urals totiž patrí medzi tzv. ťažké ropy a má iné zloženie ako ostatné ľahšie typy. „Celú túto náhradu pripraviť, to potrvá aj niekoľko rokov. Takže určite budeme trvať na výnimke,“ vyhlásil v tejto súvislosti na začiatku mája Sulík.

Dohoda na embargu, ktorú hľadá európska dvadsaťsedmička, musí podľa diplomata a poslanca mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Kmeca zohľadňovať záujmy Slovenska, Česka, ale aj Maďarska.

Ako tvrdí, bez ruskej ropy by stredoeurópske ekonomiky nevedeli v súčasnosti fungovať. „Slovensko zatiaľ musí trvať na tom, aby prechodné obdobie trvalo aspoň do konca roka 2024,“ povedal. Kmec je presvedčený, že Európska únia sa postupne blíži k dohode na embargu.

Európska komisia najnovšie žiada, aby sa embargo vzťahovalo len na ropu dovážanú tankermi. V Bruseli sa čoraz častejšie ozývajú hlasy zrušiť jednomyseľné hlasovanie.

Podľa odborníkov by mohol tento krok rozhodovanie Európskej únie zrýchliť, no zároveň ju veľmi oslabiť. Lídri však na samite budú potrebovať jednomyseľnú dohodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál