Na hlavný obsah

V Estónsku sa začína vojenské cvičenie NATO

Trvať bude do 3. júna.

vojaci NATO
Ilustračná snímka – vojaci NATO.Foto: EPA
Foto: EPA

Približne 15 000 vojakov z členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) i ďalších štátov sa zúčastní na rozsiahlych vojenských cvičeniach, ktoré sa začínajú v pondelok (16. 5.) v Estónsku. Informuje o tom NATO na svojej stránke.

Do manévrov s názvom Hedgehog sa zapoja vojaci zo 14 krajín, píše NATO. Ide o jedno z najväčších cvičení v tejto krajine od roku 1991.

Na manévroch v Estónsku, ktoré potrvajú do 3. júna, sa zúčastní viacero členských krajín NATO a aj Fínsko a Švédsko, oznámili na svojej webovej stránke pozemné sily fínskej armády.

V susednej pobaltskej krajine Litve v súčasnosti prebiehajú vojenské cvičenia s názvom Iron Wolf. Účastní sa ich približne 3 000 vojakov a 1 000 vozidiel.

Hovorkyňa NATO Oana Lungescuová minulý týždeň povedala, že takéto cvičenia potvrdzujú pripravenosť NATO chrániť svoje členské krajiny a brániť ich proti akejkoľvek hrozbe.

Upozornila, že ide o „pravidelné cvičenia“, ktoré majú obranný charakter a naplánovali sa ešte pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet