Na hlavný obsah

V hoteloch a reštauráciách nemá kto pracovať, mnohé budú v obmedzenom režime

Záujem o prácu v cestovnom ruchu klesol.

V hoteloch a reštauráciách nemá kto pracovať. Pred začiatkom letnej sezóny im chýbajú tisícky zamestnancov. Ľudia o prácu v tomto odvetví nemajú záujem. Odradili ich pandémia a neistota, keď boli prevádzky zatvorené. Niektoré podniky tak budú naďalej otvorené v obmedzenom režime.

„Každý sa snaží ešte nájsť ľudí, ktorí by im zabezpečovali služby počas letnej turistickej sezóny. Pokiaľ sa tak nestane, budú musieť niektoré prevádzky či už obmedziť prevádzkovú dobu, alebo obmedziť svoje kapacity,“ povedal prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák.

„Neexistuje v Tatrách penzión, hotel alebo zariadenie, ktoré by nehľadalo aktuálne zamestnancov. Najviac chýba kvalifikovanejšia pracovná sila, ako sú napríklad čašníci, kuchári,“ uviedla riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa riaditeľky pracovného portálu ľudia o prácu v tomto odvetví už nemajú záujem. Navyše sa nechcú vrátiť z odvetví, do ktorých prešli počas pandémie. Dodáva, že vyriešiť nedostatok pracovníkov by pomohol vyšší plat.

Niektorí pracovníci v gastrosektore volia prácu v zahraničí. Láka ich vyšší plat. Napríklad, kuchárom v Bratislavskom kraji podľa portálu profesia.sk ponúkajú 1 252 eur, v zahraničí je to 1 997 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko