Na hlavný obsah

V hromadnom hrobe pri Kyjeve objavili telo českého občana

Boli pri ňom aj ďalšie dve obete.

V hromadnom hrobe pri Kyjeve objavili telo českého občana
Ilustračná snímka - masový hrob v ukrajinskom meste Buča pri Kyjeve. Foto: TASR/AP

Telo českého občana sa našlo pri Kyjeve v hromadnom hrobe. Na Ukrajinu český vodič kamióna prišiel po začiatku ruskej invázie, aby tam pomáhal ako dobrovoľník, uviedla na sociálnej sieti polícia Kyjevskej oblasti.

České ministerstvo zahraničia oznámilo, že o prípade Čecha zosnulého na Ukrajine vie a je v kontakte s jeho rodinou. Podrobnosti však zatiaľ po dohode s rodinou nechce oznamovať.

V hrobe pri meste Makariv, v ktorom objavili pozostatky občana ČR, boli ešte dve ďalšie telá. Na mieste sa našli české doklady. Miestna polícia uviedla, že 49-ročný Čech sa prestal blízkym ozývať 3. marca.

Dve ďalšie telá sa úradom zatiaľ nepodarilo identifikovať, mali však civilné oblečenie. „Dve osoby zastrelili ranou do hlavy, jednu do brucha,“ uviedol Andrij Nebytov z miestnej polície a ubezpečil, že úrady vyšetria okolnosti ich úmrtia.

Ešte pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu Čech v krajine pracoval ako vodič kamióna. V Česku má vodič manželku a brata, spresnila ukrajinská polícia.

„Informovali sme rodinu, sme s ňou v kontakte a poskytujeme jej konzulárne služby, ktoré môžu byť spojené s prípadnou repatriáciou. Po dohode s rodinou však žiadne ďalšie detaily nemôžeme oznamovať,“ uviedla v utorok (17. 5.) hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Lenka Do.

Český zastupiteľský úrad v Kyjeve prípad podľa nej rieši s policajnými zložkami na mieste.

Hrob sa nachádzal pri kraji cesty blízko Makarivu, ktorý v určitej fáze bojov ovládli ruské sily. Už skôr sa v meste, ktoré leží zhruba 40 kilometrov od západného okraja Kyjeva, podľa ukrajinských úradov našli telá popravených civilistov.

Blízko hrobu s telom Čecha objavili tiež časť granátu F-1, ktorý na mieste podľa ukrajinskej polície zanechali ruskí vojaci.

Ozvala sa manželka

Podľa skorších informácií prišiel o život v krajine český dobrovoľník po tom, čo sa dostal pod paľbu ruských vojakov v aute. Na vec upozornil server Voxpot. České ministerstvo zahraničia potvrdilo, že na Ukrajine je nezvestný český občan.

Reportérov českého serveru Voxpot na začiatku marca na Ukrajine ostreľovali vo vozidle pri meste Makariv. Po zverejnení reportáže sa novinárom ozvala pani Simona, podľa ktorej sa v tom istom čase mal na podobnom mieste pohybovať jej manžel Tomáš.

Ten podľa nej ako profesionálny vodič kamiónov a autobusov chcel na Ukrajine pomáhať s odvozom ľudí z ruskou armádou ohrozených oblastí. Od 2. marca mal však nedostupné mobilné telefóny.

Po mesiaci sa reportéri vrátili na miesto, na fotografiách zaznamenali okrem iného rozstrieľané automobily. Jeden z nich bol tým, na ktorý sa pýtala pani Simona.

Ďalší deň sa reportéri vrátili späť a našli Tomášovu tenisku, auto už bolo na vrakovisku. Malo prestrelené čelné sklo, bočné dvere i operadlo hlavy vodiča, bola v ňom krv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet