Na hlavný obsah

V Maďarsku lacno tankujú už len domáci. Štáb RTVS zisťoval ako nové pravidlá fungujú v praxi

Nepáči sa to mnohým vodičom, ale aj niektorým pumpárom.

Slovenskí vodiči v Maďarsku nenatankujú ani na samoobslužných čerpacích staniciach, ktoré nikto nekontroluje. Lacnejšie palivá sú tak definitívne len pre domácich. Štáb RTVS zisťoval, ako nové pravidlá fungujú v praxi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Od piatka (27. 5.) môžu za nižšie ceny tankovať už iba vozidlá s maďarskou poznávacou značkou. Nepáči sa to mnohým vodičom, ale aj niektorým pumpárom.

„Varujú predovšetkým, že nemajú žiadne úradné právomoci kontrolovať dokumenty od auta. V prípade konfrontácie so šoférmi zase nemajú právnu ochranu,“ hovorí Gregor Martin Papucsek, spravodajca RTVS v Maďarsku.

Zamestnanec jednej z miestnych čerpačiek mimo kamery povedal, že pri platbe musia žiadať od vodiča napríklad technický preukaz. Ak ide o vozidlo zaregistrované v Maďarsku, platí pre neho zastropovaná cena, a teda približne 1,26 eur. Vodiči, napríklad so slovenskými poznávacími značkami, zaplatia trhovú cenu – v prepočte asi 1,85 eur.

Automatické čerpacie stanice sú zavreté

Štáb RTVS sa pozrel aj na tri automatické čerpacie stanice v maďarskom pohraničí, kde sa tankuje bez obsluhy.

Aj napriek tomu, že podľa otváracích hodín mali byť otvorené, v skutočne však boli zatvorené. Záujemcovia o tankovanie tak odišli naprázdno. Boli medzi nimi aj vozidlá s českými či slovenskými poznávacími značkami.

Trhové ceny pohonných látok v Maďarsku sú aktuálne podobné, niekde aj vyššie ako na Slovensku. Vodičom sa preto už tankovať za hranicami neoplatí.

Do Maďarska pritom cestovali aj z Rakúska alebo Českej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko