Na hlavný obsah

V Maďarsku odhalili prvý prípad opičích kiahní

WHO pandémiu zatiaľ nepredpokladá.

V Maďarsku odhalili prvý prípad opičích kiahní
Vírus opičích kiahní. Foto: Twitter/Reuters

V Maďarsku sa objavil prvý prípad opičích kiahní, infikoval sa 38-ročný muž. Oznámila to v utorok (31. 5.) v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Müllerová pre komerčnú televíziu TV2 uviedla, že infekcia sa nešíri ľahko, iba úzkym kontaktom a ochorenie trvá od dvoch do štyroch týždňov. „Proti nákaze sú menej odolní pacienti s oslabeným imunitným systémom a tehotné ženy,“ dodala.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa domnieva, že nárast prípadov nákazy opičími kiahňami nevyvolá novú pandémiu.

Zatiaľ však stále nie je známe, či ochorenie dokážu prenášať aj infikovaní ľudia, ktorí nevykazujú žiadne príznaky ochorenia. V pondelok (30. 5.) to vyhlásila Rosamund Lewisová z núdzového programu WHO pre kiahne.

Opatrenia proti šíreniu

WHO v utorok uviedla, že ešte nie je jasné, či sa podarí úplne zabrániť šíreniu opičích kiahní. Jej cieľom je zabrzdiť ho tak, že sa do najväčšej možnej miery zastaví prenos z jedného človeka na druhého.

„Krajiny zrejme nebudú mať okamžitý alebo bezproblémový prístup k nástrojom na zvládnutie nákazy – vrátane diagnostických prostriedkov, vakcín a liekov,“ cituje agentúra Reuters z vyhlásenia WHO.

Opičie kiahne sa vyskytli vo viac ako 20 krajinách, ktoré nie sú pôvodnou oblasťou výskytu tohto vírusu. Väčšinu chorých hlásia z Európy. Potvrdili zatiaľ viac ako 300 prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet