Na hlavný obsah

V Maďarsku sa zišiel nový parlament. Niektoré opozičné strany viackrát opustili sálu

Orbán by mal predstaviť novú vládu do dvoch týždňov.

V Maďarsku sa zišiel nový parlament. Niektoré opozičné strany viackrát opustili sálu
Poslanci spievajú maďarskú hymnu na prvom zasadnutí nového parlamentu v Budapešti v pondelok 2. mája 2022. Foto: TASR

V Budapešti sa zišiel nový maďarský parlament na svojom ustanovujúcom zasadaní. Niektoré opozičné strany viackrát opustili sálu. Prezident János Áder však nepripustil spochybnenie legitimity parlamentu.

O zostavenie novej vlády požiadal opätovne Viktora Orbána, ktorý môže začať svoj piaty premiérsky mandát. Jeho strana Fidesz má v snemovni štvrtýkrát za sebou dvojtretinovú väčšinu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Gregor Papucsek.

Jeden poslanec sľub nezložil

Fidesz a Kresťanskodemokratická strana majú v 199-člennom parlamente 135 mandátov čo je pohodlná dvojtretinová, čiže ústavná väčšina. Opozícia má dokopy 62 mandátov, z toho 6 extrémistický nováčik – hnutie Naša vlasť.

O ostatné sa podelili strany predvolebnej zjednotenej opozície, ktorá sa však po voľbách rozpadla. Jeden plnohodnotný mandát má predstaviteľ nemeckej menšiny a jeden zvolený poslanec ani nezložil sľub.

Prácu parlamentu mieni bojkotovať. Na oplátku parlament bojkotuje jeho, a to tým spôsobom, že ho vylúčil z radov poslancov aj z výplatnej listiny.

Potom čo poslanci zložili sľub, sálu opustili tri opozičné strany, čo potom zopakovali aj pri voľbe predsedu parlamentu, ktorým sa stal opäť László Kövér.

Prezident poslancov požiadal, aby odmietli klamstvá

V otváracom prejave na ustanovujúcom zasadaní prezident János Áder považoval za dôležité vyzdvihnúť predovšetkým to, že rozhodnutie voličov z 3. apríla je politicky a právne nespochybniteľné a preto legitimácia nového parlamentu a budúcej vlády ja absolútne nesporná.

Prezident ešte požiadal poslancov, aby v budúcnosti odmietali klamstvá, demagógiu, nedostatok principiálnosti a obscénne reči. Parlament ešte volil svojich funkcionárov.

Dezignovaný premiér Viktor Orbán by mal predstaviť svoju novú vládu do dvoch týždňov.

Zaujímavosťou je, že piati poslanci Fideszu, medzi nimi aj budúci predseda vlády, boli členmi parlamentu už pred 32 rokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál