Na hlavný obsah

V Nemecku budú musieť ísť infikovaní s opičími kiahňami na tri týždne do karantény

Krajina objednala 40 000 dávok vakcín.

V Nemecku budú musieť ísť infikovaní s opičími kiahňami na tri týždne do karantény
Na snímke pacient s opičími kiahňami. Foto: TASR/AP

V Nemecku budú musieť ísť ľudia s preukázanou infekciou opičími kiahňami aj osoby, s ktorými boli v blízkom kontakte, na tri týždne do karantény. Oznámil to v utorok (24. 5.) minister zdravotníctva Karl Lauterbach.

Podľa neho sa už chorí s týmto typom vírusových kiahní objavili vo viacerých spolkových krajinách. Nemecká vláda preto objednala 40 000 dávok vakcíny Imvanex proti tejto chorobe. Krajina sa chce pripraviť na prípadné vypuknutie epidémie.

Šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Mnohor uviedol, že sa zatiaľ v Nemecku objavilo päť prípadov infekcie opičími kiahňami. Infikovaných ohlásili spolkové krajiny Bavorsko, Sasko-Anhaltsko, Bádensko-Württembersko a Berlín.

Vírus predstavuje malé riziko

„V ranej fáze epidémie treba reagovať rýchlo a rázne,“ povedal Lauterbach. „Z toho, čo o opičích kiahniach vieme, ale nejde o začiatok žiadnej novej pandémie,“ dodal. Pre obyvateľov podľa neho predstavuje vírus len malé riziko. Mnohí zdôraznili, že choroba nie je ľahko prenosná.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok oznámila, že eviduje 131 potvrdených prípadov opičích kiahní. Tiež 106 podozrení v 19 krajinách, kde sa toto ochorenie bežne nevyskytuje. Prvý prípad ochorenia sa objavil aj v Česku.

Opičie kiahne sú zriedkavé vírusové ochorenia podobné ľudským kiahňam, zvyčajne ale majú miernejšie prejavy. Prvýkrát boli zaznamenané v Konžskej demokratickej republike v 70. rokoch minulého storočia. Momentálne sa vyskytujú najmä v častiach strednej a západnej Afriky. Medzi príznaky patrí horúčka a charakteristická hrboľatá vyrážka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet